Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Байдън е казал на руския си колега Путин, че е дълбоко загрижен за действията на Москва до украинската граница

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин разговаряха около два часа по време на защитено видеообаждане във вторник в това, което се очакваше да бъде много последователна среща за двамата лидери на фона на ескалиращото напрежение между Русия и Украйна, съобщава СиЕнЕн.

През последните няколко месеца Русия издигна линии за снабдяване, включително медицински единици и гориво, които биха могли да поддържат продължителен конфликт, ако Москва реши да нахлуе в Украйна, казаха пред СиЕнЕн два източника, запознати с последните оценки на разузнаването.

А последните констатации на американското разузнаване оценяват, че Русия може да започне военна офанзива в Украйна за няколко месеца, тъй като натрупва до 175 000 войници по границата.

Белият дом съобщи, че Байдън е казал на руския си колега Путин, че е дълбоко загрижен за действията на Москва до украинската граница и е предупредил с мерки срещу Русия, ако е необходимо.

"Байдън изрази дълбоката загриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници относно ескалацията на руските сили около Украйна и даде ясно да се разбере, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация", заяви Белият дом.

"Президентът Байдън потвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и призова за деескалация и връщане към дипломацията. Двамата президенти възложиха на своите екипи да продължат и САЩ ще направят това в тясна координация със съюзници и партньори".

"Президентите обсъдиха също диалога между САЩ и Русия относно стратегическата стабилност, отделен диалог относно киберсигурността, както и съвместната работа по регионални въпроси като Иран", допълва Белият дом.

Американското разузнаване вярва, че Путин все още не е решил да започне военна офанзива срещу Украйна и Байдън е планирал да каже на Путин, че САЩ са готови да предприемат "съществени икономически контрамерки", предназначени да нанесат "значителни и тежки икономически щети на руска икономика", ако Путин продължи с военна ескалация, каза висш служител на администрацията пред репортери в понеделник.

Двамата лидери участваха в среща на върха в Женева миналия юни. Последният им публичен разговор бе през юли.

По-късно във вторник следобед, след разговора, Байдън ще говори с президента Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел, министър-председателя Марио Драги и премиера Борис Джонсън  - същата група европейски съюзници, с които той се е консултирал понеделник вечер. Вторник е последният пълен ден на поста за Меркел.

В понеделник вечерта лидерите обсъдиха "споделената си загриженост относно натрупването на руска армия по границите на Украйна и все по-суровата реторика на Русия", се казва в изявление на Белия дом.

"Лидерите се съгласиха да поддържат тесни контакти за координиран и всеобхватен подход в отговор на натрупването на военни сили на Русия по границите на Украйна", каза Белият дом по повод разговора в понеделник.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан също планира да информира медиите по-късно от Белия дом.

В понеделник Пентагонът потвърди, че продължава да наблюдава "добавяне на военни способности" от руските сили по границата на страната с Украйна.

"Това, което продължаваме да виждаме е способност, която президентът Путин продължава да добавя, добавена военна способност в западната част на страната си и около Украйна", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

През последните дни американските служители преценяват дали да наложат широкообхватни санкции срещу Русия.

Служителите казаха, че не са взети окончателни решения дали и кога да се прилагат новите санкции и казаха, че администрацията на Байдън в момента води преговори с европейски партньори - много от които имат по-тесни икономически отношения с Русия - с надеждата да координират действие.

Администрацията също така проучва варианти за потенциална евакуация на американски граждани от Украйна, ако Русия нахлуе в страната. Планирането на извънредни ситуации се ръководи от Пентагона, казаха източниците и идва, когато администрацията информира Конгреса за това как САЩ се подготвят.

В брифинг пред сенаторите, висшият служител на Държавния департамент Виктория Нуланд очерта строгия пакет от санкции, подготвян от администрацията в отговор на потенциална руска атака, но признава, че вариантите на САЩ да възпират нахлуването са ограничени.

Миналата седмица Путин предаде, че ще призове за конкретни споразумения, които да изключат всякакво по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на оръжие близо до границите на Русия. 

Високопоставен служител на администрацията каза тази седмица, че САЩ са участвали в "интензивни дискусии с нашите европейски партньори за това какво бихме направили колективно в случай на голяма руска военна ескалация".

Европейският съюз "продължава да подкрепя напълно Украйна срещу руската агресия", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник. "Ние ще отговорим на всякакви по-нататъшни агресии, като увеличим и разширим съществуващите санкции".

Тя каза още, че ЕС е "готов да предприеме допълнителни ограничителни мерки, в координация с нашите партньори".

"Повишаването на екстремизма и автокрацията също може да бъде проблем за сигурността за страните. В този контекст трябва да говорим и за руските военни движения и тяхното масово натрупване по източната граница на Украйна", продължи тя. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK