Радев: Обществото каза „не“ на превзетата държава и авторитаризма

Снимка: Прессекретариат

Президентът Румен Радев отправи обръщение към народа

Д-р Слави Кирилов (ИТН) откри тържественото първо заседание на 47-ото Народно събрание.

Той е най-възрастният депутат – на 70 г., на който се полага честта да поведе депутатите преди избора на редовен председател.

Народните представители положиха клетва.

Президентът Румен Радев направи обръщение към народа и Народното събрание:

За мен е чест да бъда в 47-ото НС. Поздравявам ви! Надеждите са огромни, а залогът – съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи, да осмислим мисията, която българите ни заслужиха. За първи път в рамките на година формираме 3-то НС. Предишните две не успяха да формират мнозинство и да излъчат редовен кабинет. В предишните две се изказаха неудобни истини.

Нашето общество търси изход от корупцията, но то каза „не“ на превзетата държава и авторитаризма. Време е за консенсус, който да върне свободата, законността и справедливостта. Нужен ни е консенсус на реформаторските сили. Около реформисткото управление зависи да имаме парламент. Страната ни не може да понесе поредни избори.

Приветствам предварителните разговори между потенциалните партньори в управлението. Мисията на НС е консенсуса. В България протичат дълбоки промени, вие сте призвани да вдухнете нов живот на парламентарния контрол който липсваше пред годините. Вие трябва да върнете гражданите в управлението.

Загубата на политическата класа пролича във всички чрез изборния маратон. Ние не можем да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Националният консенсус е този за справедливостта. Ако искаме НС да е трайно, то приоритетна задача е премахване на чадъра на корупцията. Надявам се всички демократи и от лято, и отдясно, да се обедни.

Не по-малко важен е консенсусът около икономиката. Българите очакват мерки и промени за справяне с кризата. През настоящата година за първи път бе приета актуализацията на бюджета. Обществото очаква същото отговорно отношение и в този парламент. Мисля, че си струва да разгледате бюджета на Служебното правителство. Той предвижда растеж на доходите, подкрепа на децата и възрастните, стимул на общините.

Днес е важен консенсусът около външната политика, в която всички институции трябва да отстояват нацицания интерес. Необходим е консенсус по всички теми, особено по отношение на българската ни идентичност и правата на българите зад граница.

Президентската институция е отворена за диалог. Наред с тези неотложни задачи, България изостава с модернизацията. Това изисква това НС да приеме отлагани реформи, така че да имаме успех във всички свери. Те обаче няма да имат ефект без прозрачност. Трябва да има край ключови закони да се сменят тихомълком. Това е вратата на лобизма и тя трябва да е затворена.

Внесените чрез Плана за възстановяване промени трябва да намерят решение, за да има модернизация на страната.

Всичко изброено до тук са добри пожелания, ако не се мобилизираме в укрепването на държавността. Необходими са ни непоколебими действия в отхвърлянето на наложения политически модел, за премахване на корупцията, за контрол над харчовете.

Не малко анализатори казаха, че 47 НС слага край на прехода. Това не е свършен факт, от вас зависи тази епоха да бъде затворена. Не можем да пилеем време и ресурс. Това НС има енергията да върне държавата на българите и да я изведе по пътя на модернизацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK