Машините с преустановено гласуване са 15 в страната

Снимка: БГНЕС

В Европа най-сериозният проблем е неявяване на членове на СИК

Машините с преустановено гласуване са 15 в страната. Гласува се с хартиени бюлетини. Централната избирателна комисия (ЦИК) разглежда два сигнала за Плевен и Перник. Това каза Росица Матева, говорител на ЦИК, по време на брифинг, пише БТА.

По думите й към момента за страната са подадени десет сигнала за нарушения - три от тях са за нарушения в секционни избирателни комисии (СИК), две за незапочване на изборния ден навреме, има и две жалби за предизборна агитация и социологически проучвания.

Няма данни за избирателната активност, заяви Матева. 

Тя обобщи, че общо за страната и чужбина се гласува в 12 934 секции. Подвижните секции са 292, в затворите са  15, а в болничните заведения – 121. С хартиени бюлетини се гласува в 3264 секции – 2810 в страната и в чужбина – 454. В чужбина се гласува в 755 секции, каза още Матева.

Относно проблемите за гласуване извън страната тя добави, че в някои секции с по две машини една от тях не работи, но гласуването продължава. 

В Европа най-сериозният проблем е неявяване на членове на СИК или тяхното закъснение, но няма сведения за проблеми за машини, обясни Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Няма сведения за сериозни проблеми в Далечния Изток, отбеляза той. 

На въпрос относно гласуването в Турция и получени сигнали, че членове на СИК говорят на турски и дават указания, Томов отбеляза, че не знае за нарушена тайна на вота, но има проблем при гласуването на някои места в Турция.

Томов каза още, че изборният ден в Нова Зеландия е приключил, като трябва скоро да привърши и в Австралия. Не е започнало гласуването в Северна и Южна Америка, каза още той. 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK