ГЕРБ са готови за правителство на малцинството, ПП - за избори

Снимка: Infomreja.bg

ГЕРБ ще предложи със сигурност проектокабинет

ГЕРБ ще предложи със сигурност проектокабинет след като получи първия мандат от президента Румен Радев. Това заяви заместник-председателят на партията Томислав Дончев.

Кой ще е номинираният за премиер ще стане ясно в понеделник, а какъв ще е съставът на проектокабинета - до 10 дни, уточни той. Допълни, че кандидатурата ще бъде посочена от парламентарата група на ГЕРБ - СДС и отказа да коментира дали това може да бъде Десислава Атанасова.

От думите му стана ясно, че е вероятно проектокабинетът на ГЕРБ-СДС да е правителство на малцинството.

"Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства в програмите и целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори. Ще използваме оставащата седмица или 10 дни във всякакъв вид опити - публични, регламентирани, да осигурим политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва и формата кабинет на малцинството. Да, това няма как да е коалиция на база споразумение, защото очевидно е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция, последната възможност е правителство на малцинството. Това не трябва да бъде изключено. Ще бъде наш кабинет - дали е възможен? Труден, но възможен.", каза Дончев.

Според него президентът е предоставил достатъчно време за разговори и консултации на партиите, те не са го използвали по най-добрия начин, съобщава БНТ.

„Едва ли ще пристъпим към съставяне на правителство, тъй като не се изпълняват нашите идеи за реализирането на такъв мандат“, това каза депутатът от „Продължаваме Промяната“ Стою Стоев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

"Ако президентът Радев смята, че с промените в Изборни кодекс се нарушават правата на гражданите, нека наложи вето и да върне законопроекта в парламента", посочи той.

ПП още не са обсъждали казуса с третия мандат, защото не е ясно на кого ще бъде връчен от президента, посочи той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK