Първите два медицински хеликоптера пристигат това лято

Снимка: Президентство

Румен Радев припомни, че проектът за HEMS у нас е предложен през 2020 г.

Подготовката на специалисти по планинска медицина е изключително важна за пълноценното реализиране в България на Системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Разгръщането на тази система у нас ще допринесе съществено за снижаването на смъртността в България, а всеки спасен човешки живот е ценен. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на „Академия по планинска медицина“. Инициативата се провежда днес в Университетската болница „Лозенец“ под патронажа на държавния глава, съобщават от държавното обвинение.

В приветствието си президентът Радев посочи, че планинската медицина е сложна дисциплина с редица специфики, а за държава като България със силно застъпен зимен туризъм и зимни спортове е необходима цялостна система, за да се гарантира безопасността на хората. „Понякога отнема дни да се достигне до пострадалия в планината, за да му се окаже първа помощ и той да се транспортира към първото лечебно заведение. За целта е важна ролята на спешната медицинска помощ по въздуха“, заяви Румен Радев. Обучението по планинска медицина ще допринесе за обезпечаване на сигурността при транспортиране не само на пациентите, но и на екипите на борда на хеликоптерите, посочи президентът.

Румен Радев припомни, че проектът за HEMS у нас е предложен през 2020 г. и идейно разработен от президентската институция за включване в Плана за възстановяване и устойчивост, като служебното правителство през 2021 г. го доразвива и ЕК одобрява финансиране за системата. Румен Радев отбеляза усилията на настоящия екип на Министерството на здравеопазването за финализиране на процедурата за доставка на шест хеликоптера, като първият от тях ще бъде в България през декември т.г.  Преди това страната ни очаква да получи на лизинг две летателни машини за медицинска помощ, които ще бъдат разположени и поддържани в София и Долна Митрополия.

Президентът отбеляза също така, че наличието на хеликоптери само по себе си не означава, че има и система за въздушна помощ. HEMS е многокомпонентна система, която изисква сложна логистика и подготовка на редица специалисти - медицински, летателен, инженерно-технически състав, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че редица ведомства вече работят усилено, за да се постигне отлична координация и комуникация за разгръщането на HEMS в цялата страна.

Румен Радев благодари на организаторите и на лекторите на Академията за планинска медицина. От своя страна д-р Христо Стоянов, директор на УМБАЛ "Лозенец", изрази надежда, че участниците в днешния медицински форум не само ще обогатят познанията в областта на планинската медицина, но и чрез инициативата ще се постави началото на систематично изучаване на материята. Надявам се с помощта на академичната общност в Софийския университет "Св. Климент Охридски" планинската медицина да бъде включена като специалност в програмата на медиците, добави д-р Стоянов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK