Длъжни сме като общество да отговорим на очакванията за бъдещето, така че България, Европа и светът да се справят с песимистичните прогнози. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в XI редовен конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа“, който се проведе в НДК. Държавният глава посочи, че пандемията от COVID-19, енергийната криза, войната в Украйна и растящата инфлация, поставят живота на трудещите се в страната ни на все по-голямо изпитание. Той призова за общ отговор на институциите, синдикалните и работодателските организации на наболелите проблеми в синхрон с нуждите на българското общество.

Държавният глава отбеляза, че синдикалните структури в България закономерно повдигат въпроса за бъдещето на родната енергетика като структуроопределящ фактор за стабилността на икономиката. По думите на Румен Радев българската държава трябва да защитава позиции, които да гарантират, че битовите потребители ще останат на регулирания пазар на електроенергия още дълго време, а базовите енергийни мощности няма да бъдат ликвидирани преди въвеждането на достатъчно евтини и достъпни източници и на системи за съхраняване на електричество от възобновяеми източници. Държавният глава открои необходимостта от последователна защита на националните интереси в енергетиката, оптималното използване на нейния капацитет, природните дадености на страната и достиженията на българската наука и технологии.

Политици и синдикални структури да решават заедно въпросите, свързани с предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, въпросите за европейската интеграция и промените в трудовото и социално законодателство, призова още Румен Радев.

„Вярвам, че ще продължим в този нелек процес да разчитаме на вашата диалогичност, на вашата експертност, отговорно отношение и отдаденост на бъдещето на България. Надявам се, че заедно с вас и другите ви колеги синдикалисти ще работим за по-справедлива, по-добра България и просперираща Европа. На добър час!“, каза още президентът Румен Радев в обръщението си към делегатите и гостите на XI редовен конгрес на КТ „Подкрепа“.