Психотерапевти: Разпространението на COVID-19 задълбочава психичните проблеми

Снимка: Infomreja.bg, архив

Хората споделят, че вече не си правят дългосрочни планове

Разпространението на ковид и опасността от новия вариант омикрон задълбочават психическите проблеми, твърдят психотерапевти.

В Русе се увеличават случаите на хора, които търсят помощ. Според специалистите причината за това е продължаващата дълго време пандемия, която оказва влияние най-вече върху финансовото състояние на семействата.

Хората споделят, че вече не си правят дългосрочни планове. А тези, които са се сблъсквали с вируса, се страхуват преживяното да не се повтори.

Психологът Траян Личев споделя, че преболедувалите ковид бавно възвръщат вярата в себе си и във възможностите си. В момента той помага на човек с такива проблеми.

"Прав, здрав, но вътрешното му усещане е, че още не е готов за работа, не може да се възстанови напълно, това се отразява и на семейството му, на отношенията със съпругата му, с децата, чувства се че е ненужен, непълноценен", коментира Траян Личев, психолог и психотерапевт.

Психоаналитикът Янка Василева казва, че първата вълна на пандемията е подействала като шок, но и като мобилизация на хората. Сега обаче ковид изважда на повърхността забравени страхове и тревоги.

"Това продължи прекалено дълго и кризата стана перманентна. Засилиха се тревожните разстройства като цяло", каза Янка Василева, психолог и психотерапевт.

Ковид пандемията, по думите на психолозите, е довела и до страх от социални контакти.

"Прекаленото оставане вкъщи - тук се засили вече социалната фобия и зависимостта от екрана. Децата вече нямат социалните умения, трудно поддържат приятелства. При възрастните се изостря икономическата несигурност", допълни Янка Василева.

За да се преодолеят кризисните ситуации, психотерапевтите съветват за повече разговори с близки хора, повече движение и занимания с любими неща. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK