Институциите в Кюстендил: Борбата с пандемията продължава, не бива да се успокояваме

Снимки: ОА - Кюстендил

РЗИ: Имаме спад на новозаболелите, имаме подобряване на ситуацията

Епидемиологичната обстановка в област Кюстендил и действията на контролните органи в процеса на спазване на наложените мерки бяха темите, които се обсъдиха на днешната работна среща между регионалните институции, свикана от областния управител инж. Александър Пандурски. В нея се включиха и неговите заместници Емил Атанасов и инж. Георги Илинов.

„По отношение на новорегистрираните случаи, по отношение на 14-дневната заболяваемост и на диагностицираните за домашно лечение, показателите сочат, че, за щастие, слизаме надолу. Спрямо ваксинациите наближаваме 30%. Но борбата с пандемията продължава и не бива да се успокояваме. Необходимо е да продължим имунизационния процес, защото на този етап това е единствената сигурна защита за всички нас“, коментира инж. Пандурски и изказа благодарност на всички контролни органи, които си вършат стриктно работата.

От РЗИ – Кюстендил, информираха, че спрямо 14-дневната заболяваемост областта вече попада в червената, а не в тъмночервената зона. А като общини: в тъмночервената зона е само община Рила, Трекляно е в жълтата зона, останалите са в червената зона. „Имаме спад на новозаболелите, имаме подобряване на ситуацията“, посочиха от Регионалната здравна инспекция. На домашно лечение към момента са 875 човека, 774 са починалите, излекувани са над 12 400 души, под карантина са 632 лица. Общо диагностицирани от началото на пандемията са 14 262 лица.

По отношение на имунизациите: със завършен ваксинационен цикъл са 31 319 лица, което прави 29,65% обхващане с пълен ваксинационен цикъл на лицата на и над 12-годишна възраст.

В хода на срещата началникът на РУО Мая Стойчева-Николова даде информация относно образователния процес на територията на областта и посочи, че спрямо предходния месец има ръст на имунизираните от педагогическия и непедагогическия персонал. „С пълна ваксинационна схема от педагогическия персонал са 45,03%, а с непълна - 3,3%. Спрямо учениците с пълна ваксинационна схема са 2,15%, а с непълна – 0,42%“, обясни Мая Стойчева.

Тя информира, че получените неинвазивни тестове за ученици досега са 22040. Предоставени тестове на училищата, обучаващи ученици от 1 - 4 клас, са 13 220.  

Броят ученици от 1-ви до 4-ти клас, обучавани присъствено в периода 22 - 26 ноември 2021 г. в 15 училища, е 55%. Броят паралелки начален етап, обучавани присъствено за същия период, е 67%. Броят тествани педагогически специалисти (общо за седмицата 22 - 26 ноември 2021 г.) е 208, положителни – 0. Броят тествани непедагогически специалисти е 130, положителни – 1, а броят участвали доброволци в тестването за същия период е 41, от които 34 са родители и 7 медицински специалисти.

И. ф. директор на ОДБХ – Кюстендил, д-р Емил Гъгнев обясни, че през месец ноември са извършени 148 самостоятелни проверки в обекти от търговската мрежа и общественото хранене и 71 съвместни с органите на МВР. Нарушения не са констатирани.

Директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ инж. Мая Спасова съобщи, че инспекторите са извършили редица проверки както самостоятелни, така и съвместни на обекти, намиращи се на територията на областта. Има установени нарушения и са наложени принудителни административни мерки. Тя обясни също, че всички инспектори от Дирекцията имат зелени сертификати.

Органите на МВР са извършили самостоятелни проверки на карантинираните лица и не са установени нарушения.

Директорът на РЗОК - Кюстендил, д-р Сашо Котев призова за стриктно спазване на мерките покрай предстоящите празници, за да не се стигне до нов пик и натиск върху болниците. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK