ЦИК потвърди: „Демократична България“ без кандидат-депутати в Стара Загора

Снимка: Infomreja.bg

Решението може да бъде обжалвано пред ВАС

Централната избирателна комисия е потвърдила решението на Районната избирателна комисия в Стара Загора да откаже регистрацията на листата с кандидат-депутати на „Демократична България“, съобщава БНР.

Преди два дни Районната избирателна комисия в Стара Загора отказа да регистрира кандидатската листа на коалицията в 27-и изборен район за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември. Причината – подадените документи не са подписани на ръка, а „върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа“.

От обединението внесоха жалба срещу постановения отказ за регистрация. На днешното заседание на ЦИК докладчикът по казуса Камелия Стоянова определи решението на РИК-Стара Загора за правилно.

Стоянова подчерта, че в жалбата, подадена от водача на листата на обединението Атанас Славов, не се оспорва факта, че забележките са коригирани едва след края на срока, който изтече в 17 ч. на 12 октомври.

В хода на дискусията Цветозар Томов оспори мотивите, с които Районната избирателна комисия е отхвърлиха регистрацията. При проведеното гласуване мнозинството в ЦИК подкрепи решението, с което се отказва регистрацията на кандидатската листа на „Демократична България“ в Старозагорски избирателен район.

Според „Демократична България“ ЦИК се готви да отстрани формацията от участие в изборите в осем избирателни района. 

"Централната избирателна комисия се готви да осакати участието на  „Демократична България – Обединение“ в изборите за 47-о Народно събрание. След отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис", се казва в съобщение на коалицията, изпратено до медиите.

Решението на ЦИК за регистрацията на "Демократична България" може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. ОТ коалицията съобщиха, че ще търсят решение на казуса в съда./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf