Работилница за самолетчета и демонстрация на любителски ракети на „ИКАР 2019“ в Кюстендил

Снимки: ОДК

Петото издание на ученическия конкурс за нестандартни летателни апарати „Творческо предизвикателство ИКАР 2019", се проведе на стадион Осогово в Кюстендил.

Организатори на конкурса са Обединен детски комплекс, Българската федерация по авиомоделизъм, клуб за аерокосмически технологии „ЗОДИАК”– Кюстендил и Община Кюстендил, с подкрепата на Фондация „ЕВРИКА" и „ХИДРОЕНЕРДЖИ ГРУП” ООД.

Гости на "ИКАР 19" бяха Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на Фондация "Еврика" и Григор Цанков – програмен директор на Фондацията, Сотир Лазарков –  председател на Българската федерация по авиомоделизъм, Светослав Василев – зам. кмет "Култура, образование, туризъм, младежки дейности и спорт" в Община Кюстендил.

Състезанието откриха момичетата от студио „Дебют“.

Христофор Скандалиев от клуба за аерокосмически технологии „ЗОДИАК” пусна 58 фойерверки по повод 58-та годишнина от първия пилотиран космически полет.

Г-н Малинов – директор на ОДК, поздрави участниците и им пожела успех. В състезанието участваха моделисти от Севлиево, Земен, София и Кюстендил.

Всеки от участниците представи собствения си летателен апарат и демонстрира качествата му. Журито оцени моделите съгласно регламента на конкурса.

Критериите, по които бяха оценявани летателните апарати бяха: иновативност, конструктивни решения, атрактивност, дизайн и външен вид, полетни качества, пилотски умения и възможности за бъдещо практическо приложение.

Победители в състезанието:

Първа възрастова група /І-ІV клас/

1 място – Тодор Симеонов – 137 точки

2 място – Калоян Христов – 113 точки
3 място – Антонио Георгиев – 107 точки

Втора възрастова група /V-VІІ клас/
1 място – Павел Петров – 135 точки
2 място – Стивън Христов – 124 точки

Трета възрастова група /VІІІ-ХІІ клас/
1 място – Виктория Цанкова – 147 точки
2 място – Денислав Боянов – 143 точки
3 място – Надежда Иванова – 129 точки

И в трите възрастови групи първите места спечелиха моделистите от гр. Севлиево с ръководител Стефан Василев. Наградите на победителите връчи г-жа Кадмонова.

Въпреки че силният вятър не позволи да бъдат демонстрирани всичките летателни апарати, зрителите на авиошоуто не скучаха.

Инструкторът по парапланеризъм от клуба за екстремни спортове „Параглайдинг“ – Кюстендил, Бойко Сотиров демонстрира начини за наземно управление на мотопарапланер, а децата имаха възможност да се качат в сбруята за тандемен полет.

За децата от публиката ОДК организира работилничка за самолетчета. След като сглобиха моделите, се проведе състезание, а за победителите имаше награди.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK