Специалните сили на три балкански държави демонстрираха умения по време на съвместна подготовка

Снимки: МО

От 22 август до 2 септември 2022 г. България бе домакин на съвместната подготовка „Balkan Spirit – 2022“

Военнослужещи от Специалните сили на България, Гърция и Румъния демонстрираха съвместни техники, тактики и процедури по време на заключителния етап на тристранната съвместна подготовка „Balkan Spirit – 2022“. Той се проведе на Учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ днес, 1 септември. От 22 август до 2 септември 2022 г. България бе домакин на съвместната подготовка „Balkan Spirit – 2022“ на Специалните сили на част от балканските държави. Усилията бяха насочени към повишаване на оперативната съвместимост, изграждането на доверие и създаването на стабилни взаимовръзки, които да промотират мира на Балканите.

В продължение на две седмици военнослужещите отработваха парашутни скокове, стрелба с различни видове оръжия, инфилтрация и ексфилтрация с хеликоптер, бой в затворени пространства, проникване в сграда и др. Тези способности бяха демонстрирани днес пред командирите на Специалните сили на участващите нации и представители на Щаба на отбраната.

„Нивото на оперативна съвместимост по отношение на техники, тактики и процедури е много високо. Специалните сили са елитът на въоръжените сили във всяка държава. Когато Специалните сили имат такова ниво на взаимодействие, приятелство, оперативна съвместимост, това означава, че теглят всички със себе си напред. Убеден съм, че това, което правим, усилва нашата мощ като съседни страни на Балканите и като партньори в НАТО като цяло“, каза генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Командирите на гръцките и румънските Специални сили благодариха за неуморната работа и доброто взаимодействие и изказаха увереност, че този тип съвместни подготовки повишават уменията в многонационална среда, което допринася за мира и стабилността на Балканите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK