Протестите: Денков обяви, че има споразумение

Снимка: Infomreja.bg

Вижте тук всичко по темата

Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в срещата. Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те могат да работят свободно. Пазарът ще реши кои ще останат. Това каза премиерът акад. Николай Денков след срещата на властта и парламентарните партии с протестиращите от въглищните централи и представители на синдикалните организации, съобщават от новинарския сайт на Нова телевизия.

"Това е началото на доста по-подробно обсъждане, което е важно да се случи. Подписите стоят под седем точки, които утре ще бъдат внесени в НС. Първите две точки са експертни. Ангажиментът е и на партиите, подкрепящи кабинета. Базовите мощности трябва да са достатъчни за стабилност на електрическата система. Част от организациите казаха, че спират протестите, след като приемем споразумението, друга част ще говорят с протестиращите и тогава ще решат. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници в дискусията, които представляват протестиращите", посочи той. И добави, че представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС са били конструктивни, а същото важи и за социалните партньори.

Премиерът обясни, че, за да започнат преговорите с ЕК, е трябвало да бъдат внесени текстовете. "Парите са отделени за България и ако не ги поискаме, те ще бъдат преразпределени на други държави членки. Искаме да направим нещо положително за протестиращите, да гребем в една лодка", подчерта Денков.

От своя страна лидерът на ПГ на ГЕРБ–СДС Десислава Атанасова уточни, че в "некоалицията" са се доказали като сериозни партньори, защото в трудни моменти могат да разчитат един на друг.

"Положени са подписите на всички представители на политически партии в споразумението. Най-важно е, че намерихме решение. НС би могло да го препотвърди чрез декларация. Единственият шанс е да влезе като точка в заседанието в четвъртък или на извъредно такова, свикано от председателя на НС. Надявам се от БСП също да искат трайно решение", поясни тя.

Делян Пеевски от ДПС смята, че протестите ще спрат, защото мисията на политиците е хората да са доволни. "Не исках панаири, затова бях против излъчване на живо на срещата", допълни той.

И шестте искания на протестиращите са на практика удовлетворени. Успяхме да стигнем до консенсус, допълни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че премиерът е показал лидерство. "Той наистина се грижи за хората, мисли най-доброто за протестиращите. Много съм щастлив, че стигнахме до този краен резултат, това правителство работи само с цел да има по-добър живот и доходи за хората, можем да го постигнем. Не се изпуснаха големите средства по Териториалния план и той ще започне да се допълва, след като отвори се диалогът. ИТН и "Възраждане" бяха деструктивни, искаха оставка на правителството и твърдяха, че няма решения", смята той.

Тошко Йорданов от ИТН пък счита, че управляващите лъжат по навик. "Във втора точка е записано, че МС се ангажира да води преговори с ЕК, а не, че ще запазят енергийните мощности. КНСБ и част от частниците в сектора рязко смениха посоката на говорене и подписаха, "Мариците" не го направиха. Магистрала "Тракия" остава блокирана, "Хаинбоаз" и "Струма" вероятно ще бъдат пуснати. Протестиращите ги очакват уволнения и загуба на работни места. Денков се държеше като секретарка на Пеевски", подчерта той. И разкри, че ИТН е искала да има излъчване на срещата, за да знаят хората по магистралите какво става. 

Властта, миньорите и енергетиците работиха върху документ, който да отрази по колко от шестте точки, поставени като условия от протестиращите, има съгласие, и да определят в какви срокове те да бъдат изпълнени.

Първата точка казва, че трябва да се намерят заместителни мощности, така че България да не остане без производство на електроенергия. Със втората точка се задължава Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание, с които да се договарят отново плановете, така че изобщо да не се стига до затваряне на тези централи в близко бъдеще. Третата точка е за изработване на енергийна стратегия. Четвъртата е за прозрачност на процедурите за инвестиции в регионите. Петата засяга отпадането на държавното предприятие, което беше планирано като идея, там е постигнат консенсус. Две от работодателските организации са заявили, че не искат да има такова предприятие. Шестата включва получаване на възможността за преработка и съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ, Марица-изток 2. А седмата точка гласи, че всичко това ще бъде сведено до синдикатите и ще се вземе решение дали да бъде подписано.

Надявам се и на това правителството да бъде достатъчно искрено и откровено с протестиращите, стига толкова лъжи, каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана за срещата в парламента с представители на протестиращите енергетици и миньори. 

"Виждате, че всеки ден информацията за приети или неприети проекти от страна на Европейската комисия е различна. С днешна дата се оказва, че дори ще има завод за батерии, макар и с намалени финансови средства", коментира Илияна Йотова. 

Ще има синдикален комитет за наблюдение, които да наблюдават и контролират къде отиват инвестициите във въглищните централи в бъдеще. Ако двете синдикални организации подпишат споразумението, магистрала "Тракия" ще бъде освободена. Това каза за NOVA председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълков.

По думите му първата точка е била задължителна - продължава въвеждането на механизъм за капацитет на държавната централа. "Не всички присъствали на срещата с властта подписаха споразумението. Двата миньорски синдиката - на КТ "Подкрепа" и на КНСБ не го подписаха, защото първо искаха да го покажат на протестиращите. Ако получат съгласие, утре ще се подпишат преди обяд. Не сме се отказали от нито едно наше искане, някои от точките преработихме спрямо европейската директива. Повечето точки са удовлетворени както сме ги предали, има съвсем малки корекции, защитихме позициите на двата синдиката. Това е добър социален диалог с управляващите", коментира той.

Според него утре в 12 ч. НС трябва да приеме декларация в подкрепа на споразумението. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK