Демерджиев: Злоупотребявано е с помощите за бежанци от кабинета "Петков"

Снимка: Infomreja.bg

Демерджиев със сигнал до прокуратурата

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е подал сигнал срещу членове на кабинета „Петков“ заради злоупотреба със средствата за украинските бежанци. По думите му най-стресиращи са данните, че са се финансирали „мъртви души" – хора, които само по документи се намирали в определени хотели у нас, съобщава Nova TV.

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата. Той касае работата по помощта за украинските бежанци. Прави впечатление, че за един сравним период от пет месеца редовният кабинет е похарчил 150 млн. лв., а служебното правителство - 43 млн. лв. Това предизвика проверка от Националния оперативен щаб в Министерството на туризма. За съжаление, бяха констатирани редица нарушения, включително на изискване на нормативни актове, създаващи опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес. За пример ще дам това, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакти на 42 дружества. Това поражда много въпроси. Над 93 милиона лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на лицата, които са подпомогнати”, обясни в кулоарите на парламента Демерджиев.

Той припомни, че тази дейност е стартирала през февруари 2022 г. „Тогава, доколкото знам, имаше вицепремиер, подобен на мен, който отговаряше за тази дейност. Разплащанията обаче са извършени от Министерството на туризма”, уточни вътрешният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK