Депутатите приеха промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Снимка: Infomreja.bg

Гласувани бяха и изменения в Закона за акцизите и данъчните складове

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. "За" законопроекта гласуваха 148 народни представители, нито един не се обяви "против", а 13 дадоха своя вот с "въздържал се", съобщава Нова тв.

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане е изготвена заради необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейска директива за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар.

В рамките на дебата Цончо Ганев от "Възраждане" изрази недоволство от влизането в сила на законопроекта със задна дата, каквото е изискването на европейската директива. "Ако някой смята, че е нормално да поставя каквато и да е европейска директива над нашата Конституция, не му е мястото в тази зала", каза още Ганев.

Кристиан Вигенин заяви, че понякога, по изключение, Народното събрание е приемало закони, които да влизат в сила със задна дата.

Председателят на Бюджетна комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански обясни, че е отбелязал, че има възможност темата да бъде отнесена към Конституционния съд. "Това, което днес ще приемем, не е във вреда на българските граждани и фирми", заяви още депутатът.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" заяви, че групата му подкрепя така предложения законопроект и уточни, че законът има за цел да се въведат налагани от правото изисквания от ЕС и да се усъвършенства българското данъчно законодателство.

След това народните представители приеха на първо четене и изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. "За" законопроекта гласуваха 128 народни представители, 10-има бяха "против", а 14 - "въздържали се".

Законопроектът не представляваше интерес за дискусия от страна на депутатите. Предложенията целят да се хармонизира националното законодателство с изискванията на европейска директива, като се намери баланс между необходимостта да се улесни законната презгранична търговия и необходимостта да се осигури осъществяването на ефективен контрол и мониторинг с цел събиране на акцизните задължения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK