След близо пет часа дебати депутатите от 47-то Народно събрание приеха решение за достъп до сградите на Народното събрание при обявена извънредна епидемична обстановка. Така от 24 януари народните представители ще влизат в сградите на парламента само срещу представяне на зелен сертификат.

Окончателното решение бе гласувано със 154 "гласа", 4-ма "въздържали се" и без гласове "против".

В сградите на Народното събрание ще влизат ваксинирани и преболедували COVID-19 със съответния документ за пълен курс на ваксинация, с представяне на отрицателен тест, направен до 72 часа преди пленарното заседание или с валиден антигенен тест и такива, които имат удостоверение с наличие на необходимите антитела.

Разходите за закупуване и ползване на бързи антигенни тестове за сътрудниците на парламентарните групи, служителите на парламентарните комисии, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите се поемат от бюджета на Народното събрание.

Депутатите няма да бъдат с предимство при тестването с бързи антигенни тестове за влизане в парламента.

По време на дебатите за приемане или отхвърляне на зеления сертификат, първи и най-остро се противопоставиха депутатите от ПГ на "Възраждане". Първо Елена Гунчевa заяви от трибуната на парламента, че предложението не следва да се разглежда, тъй като няма доклад на здравната комисия. След като премиерът Кирил Петков наруши конституцията, депутатите от Продължаваме промяната в сградата на НС продължават да нарушават Основния закон. Това е вашата промяна - правото на силата, а не правото на закона, отсече Гунчева.

Според нея отново трябва да се свика здравната комисия, за да вземе решения по случая. Парламентарният шеф Никола Минчев ѝ направи забележка, като заяви, че депутатите от "Възраждане" трябва да защитават обществения интерес.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов зеленият сертификат не предпазва от пандемията. Как зеленият сертификат предпазва от пандемията, запита той.

Доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната" реагира на казаното от Елена Гунчева. Той разбира, че за целите на политическото говорене дебатите по темата за зеления сертификат ще продължат. Относно извънредното заседание на здравната комисия, такова било проведено и е редовно проведено, без да е нарушен правилникът. Антон Тонев подчерта, че не е съгласен неспециалисти да анализират здравни факти. Той призова Елена Гунчева първо да провери фактите за ваксинацията и за смъртността.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" заяви, че ПП ще подкрепи достъпа до парламента със зелен сертификат и отрицателен антигенен тест. Зеленият сертификат потвърждава ваксинация, преболедуване или наличие на антитела и носителят на антитела е безопасен за околните, обясни Гюров.

По думите му приемането на зеления сертификат е необходима крачка на НС, с която се заявява, че се подкрепя научният авторитет и волята да се пребори пандемията. Зеленият сертификат като средство за достъп до парламента е важна стъпка, не е популизъм, а справедливост и отговорна гражданска позиция, каза той.

Изискванията са достатъчно либерални, да покажем солидарност и обществена отговорност, подчерта Гюров.

Явор Божанков от БСП заяви, че социалистите ще подкрепят решението да се влиза в парламента със зелен сертификат. Драмата е в това, че обществото е преживяло войни, катастрофи и жертви, но изпитанията ни правят по-мъдри. За първи път се експлоатира темата от политическа сила в неполитически интерес. Спазването на мерките е грижата за ближния до нас, който може да загуби живота си и да пострада държавата, каза Божанков.

Той отчете, че данните за COVID статистиката са стряскащи и затова трябва да се вземат мерки. Русия налага строги мерки и насърчава ваксинацията, посочи Божанков, който даде пример с филма "Непоглеждай назад" и кометата, която идва към земята, забелязана с телескоп.

Според него тревожното е, че се вихри популизъм по темата с ваксинацията и зеления сертификат.

Александър Симов заяви, че популизмът на ГЕРБ също е много страшен, като се правят на партията, която е спасила България от вируса. /news.bg/