Янев помоли за търпение, мерките били временни

Снимка: Infomreja.bg

Той подчерта, че това, което предприемат в момента, е временна мярка

Стефан Янев призова гражданите и политиците към следното:

„България се намира в труден момент. Считам за мой дълг да бъда прям и честен. Изправени сме пред кризи, които заплашват системата. Предизвикателствата са много и разбирам негативните реакции. Няма да се оправдавам, защото направихме грешки. Намираме се в тежка ситуация.

Не искам да преекспонирам ситуацията. Истината е, че здравната система е на границата на капацитета да осигури лечение на нуждаещите се. Системата се нуждае от дълбока реформа, но това не е задача на един служебен кабинет. Въведените мерки не са самоцел или под диктовка на външни фактори. Направихме необходимото да наложим по-строги мерки“, заяви премиерът.

Той подчерта, че това, което предприемат в момента, е временна мярка.

„В хоризонт от няколко седмици е за да запазим живота на гражданите ни. Алтернативната е да затворим държавата с всички дефекти и ефекти. Готов съм да понеса цялата политическа отговорност. Защото политиката е точно това. Аз съм склонен да понеса отговорността.

Въпросът е дали ние заедно като общество можем да носим отговорност за чуждия живот. Призовавам ви за търпение, разбиране и солидарност. Продължаваме да сме свидетели на процеси, подкопаващи политическата система. Перспективните за политическа стабилност са негативни. Ние наблюдаваме предизборна обстановка вместо представянето на ефективни политики.

Призовавам гражданите за солидарност и съпричастност, за да преодолеем кризата. Призовавам партиите за адекватно поведение към проблемите, които утре те трябва да решават“, каза Янев.

Той обясни, че отчита като грешка факта, че здравното министерство отдавна е подготвило по-строги правила, които са обявени в последния момент.

Служебният министър-председател отново посочи, че това са временни мерки, които вероятно ще дадат резултат.

Янев заяви, че няма въведен локдаун, а определен кръг от места, чието посещение е ограничено чрез показването на документ.

„Методиката определя кога и какви мерки да се прилагат. Ще се даде време за подготовка преди влизане в сила на мерките, които официално ще се въведат от понеделник. Грешката е, че мерките бяха наложени твърде бързо“, каза той.

Янев бе категоричен, че президентът Румен Радев не е налагал натиск за премахване на мерките.

„Ние като Министерски съвет нямаме нужда да се оправдаваме, защото изпълняваме правомощията спрямо Конституцията. Не дадохме достатъчно време на хората да се подготвят, независимо че тези критерии са отдавна обсъдени и изписани. Но причината е, че искахме нормалният обществен живот да функционира достатъчно дълго време“, призна Янев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK