В Италия избират президент на 24 януари

Снимка: ЕПА

Седемгодишният мандат на настоящия държавен глава Серджо Матарела изтича в началото на февруари

На 24 януари италианският парламент ще гласува нов президент на страната. Това съобщи председателят на долната камара на италианския парламент Роберто Фико.

Седемгодишният мандат на настоящия държавен глава Серджо Матарела изтича в началото на февруари.

Президентът на Италия се избира на общо заседание на Камарата на депутатите и на Сената. Гласуването на общо 1009 души е тайно. На първия вот кандидатът за президент трябва да получи 673 гласа. 

При евентуално четвърто гласуване, е достатъчно абсолютно мнозинство плюс един или 505 гласа, на което разчита бившият премиер Силвио Берлускони, предлаган от дясното политическо пространство. Срещу него е организиран протест от движението „Пополо виола” (Popolo Viola), създадено по време на управление му като премиер, а всекидневникът „Il fatto quotidiano” направи подписка, като се припомнят съдебните му дела. Спрягани като президенти на Италия са още настоящият премиер Марио Драги, министърът на правосъдието Марта Картабия и др. 

Берлускони заплаши, че ако Драги стане президент, ще има предсрочни избори. 

Матео Ренци с „Italia viva” няма да гласува за Берлускони, а за лидера на демократите Енрико Лета. За избора на държавен глава е нужно широко мнозинство, иначе може да падне правителството. До момента в парламентарните групи няма единомислие. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK