Пътуване в миналото с парад на ретро коли в София

Източник: БГНЕС

На ретро парада имаше над 350 автомобила

Над 350 ретро автомобила от цялата страна се събраха на ретро парад пред храм-паметника "Свети Александър Невски" в София, предаде репортер на БГНЕС. Събитието, което се организира от Български автомобилен клуб Ретро, се провежда от 1989 година, като днес бе неговото 31-во издание, което се радваше на сериозен интерес от любителите на класическите коли, съобщи БГНЕС.

Автомобили от 30-те години на миналия век до днес се събраха на площада пред "Александър Невски", като сред тях имаше както стари, но добре познати соцавтомобили, така и истински класики от САЩ и Западна Европа.

"Това събитие е най-старото в България, провежда се от 89-а година, единствено миналата година поради ситуацията с ковид не беше проведено. Такъв небивал интерес не сме срещали досега, над 350 автомобила има на площада от цялата страна. Това е най-голямото изложение за старинни автомобили в България", сподели председателят на БАК Ретро Кристиан Желев.

Един от най-впечатляващите автомобили на парада бе Остин Принцес, произведен през 1951-ва година. "Моят автомобил е Остин Принцес, 51-ва година производство, реставриран е от моя съпруг, който е може би най-добрият реставратор в България. Принц Хари и Меган се жениха с такъв модел в Англия", разказа неговата собственичка.

"За всеки автомобил или мотор, който откриваш, първо е издирването, второто е реставрирането и третото е съхранението. Понякога и късмет, разбира се. Възстановителният процес при повечето автомобили тук е дълъг, труден, трудоемък, трудно се намират части, но с много любов към това, което правим, се получават нещата. Нашето хоби е един феномен, една компилация между история, техника, етнография, това са автомобили, които са достигнали своите технически успехи много преди сегашните автомобили. В класическото винаги има много чар", допълни тя. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Rr14:54 - 12.06.2021
Баш на този ден...
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK