Ретроспективна изложба „Антон Мавродиев и приятели“ се открива в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Изложбата ще бъде открита в петък от 18.00 часа в Градската художествена галерия

На 24.03.2023 г., (петък), от 18:00 часа, в залите на Градската художествена галерия - Благоевград, ще се открие ретроспективна изложба на Антон Мавродиев, озаглавена "Антон Мавродиев и приятели".

Антон Мавродиев работи в областта на акварела и маслената живопис. Участва в общи, тематични и жанрови изложби на Представителството на Дружеството на СБХ – Благоевград от 1987 г. насам. Предпочита да рисува пейзажи, натюрморти и интериори, но също така и портрети.

Интересува се най-вече от реалните неща в живота и преходните състояния в природата, наситени с много лирика, поетичност, носталгия… Припомня позабравени истории и фрагменти от битието: „Старите долапи“, „Огнища“, „Стари фасади“, както и преходните настроения в природата, наситени с много чувственост и лиризъм: „Утро“, „Алегория за утрото“, „Един зимен ден“, „Зимна приказка“, „Залез над река Струма“, „След залез“ и др.

Участвал е в редица национални изложби в София – „Алианс България“; в Плевен – „Биеналета на малките форми“; Разград – Международна изложба „Лудогорие“;  Видин – „Пейзаж“ и др.

Редовно участва в Зонални изложби „Струма“ след 1998 г. насам, както и в проявите на Дружество „Македония арт“ по различни поводи.

Картини на Антон Мавродиев се намират в частни колекции в България, САЩ, Русия, Гърция и Северна Македония.

Член е на СБХ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK