Преди края: Колаж за спомен от 48 НС и разочаровани депутати

Снимка: Ивайло Мирчев, фейсбук

Какво казаха народните представители преди разпускането на НС?

Председателят на парламента Вежди Рашидов реши да изпрати депутатите от 48-то Народно събрание със стара традиция за обща снимка. На банката на всеки законотворец тази сутрин имаше голям постер с колаж от снимките на всички депутати.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев изтъкна, че се надява тази традиция за общи снимки да бъде възобновена в следващите събрания. С аплаузи всички възприеха подаръка на Рашидов.

Припомняме, че в първия ден и на това Народно събрание депутатите не успяха да се съберат за традицията семейна снимка, както се случи и в миналата година.

По-късно обаче на последния работен ден Вежди Рашидов, председател на НС, успя да събере на президиума всичките си заместници, с изключение на Йордан Цонев, който отишъл на църква. "Богата работа, много замове", похвали се Рашидов и им благодари за отзивчивостта при изпълнение на задълженията им.

Той прочете и указа на държавния глава, с който разпуска 48-то Народно събрание.

В последния работен ден за депутатите всяка една от партиите се изказа по актуални теми:
ПП:

Новият-стар (почти) служебен кабинет да не се меси в предизборната кампания, а да се фокусира върху честното провеждане на изборите, което е поставено под риск заради промените в Изборния кодекс, върнали възможността за гласуване с хартиена бюлетина.

Това призова на прощаване в последния ден от живота на 48-я парламент съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Най-важното нещо, което служебният кабинет трябва да направи, е изборите да са честни. Това предизвикателство сега става много по-голямо с хартиената бюлетина. Изцяло призовавам, особено МВР, този път да си свърши работата безупречно, защото българите разчитат на едни честни избори", заяви Петков.

И изтично подчерта: "Второто нещо - държавата да функционира нормално. И третото нещо, което е много важно - да застава (служебният кабинет) на неутрален терен, да няма министри, които взимат страна в политическата дискусия, те имат да свършат своята работа."

Като цяло с известно разочарование гледа на работата на парламента в последните месеци последният редовен премиер - народните представители не били приели важни закони по Плана за възстановяване и устойчивост, като за сметка на това била върната хартията в изборния процес.

Но не всичко било негатив - стигнало се е до "голямото обединение". "Не трябва да се отчайваме, сега идва времето на голямото обединение. Това, което аз го казвам - на добрите сили. На хора с кауза, които казват - няма да чакаме повече спасител, трябва да се обединим заедно, да направим една нова вълна на надежда", не липсваше отпимизъм в думите на Петков.

В момента се водят разговори с формации - политически и граждански, като "Правосъдие за всеки", "Спаси София" и т.н., преповтори думите си преди дни той. Не отговори на въпрос обаче дали отлъчения от БСП Явор Божанков ще влезе в листите за изборите на 2 април.

Възраждане:

От ПП "Възраждане" отново отчетоха резултатите от подписката. На брифинг в Народното събрание Костадин Костадинов каза, че само през миналата седмица да събрани 51 000 подписа. До момента от старта на подписката преди три седмици събраните подписи са 153 000.

От новия служебния кабинет, чийто състав стана ясен минути преди това, Костадин Костадинов няма никакви очаквания. Но попита защо служебният кабинет се опитва да форсира членството ни в Еврозоната.

ДБ:

Парламентарната република продължава да буксува, а ГЕРБ са лишили България от възможността да бъде прието еврото от 1 януари 2024 година. Такава равносметка направи на няколкомесечния живот на 48-ия парламент съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Настоящият парламент се е провалил в най-важната си задача - да излъчи редовен кабинет. "И това е провал на първата политическа сила. Дневният ред на парламента се диктуваше от ГЕРБ и може би дистанционно от Банкя", не пропусна да отбележи той.

Според Атанас Атанасов обществото вече в свикнало да живее в условията на служебна власт. Но тук се явява и решението - ДБ и ПП полагали всички усилия, за да концентират на едно място всички демократични сили. Не липсват и амбиции пред новото обединение - то цели да е първа сила и да излъчи обединение, присъедини се към амбицията на партньорите си Атанасов.

ГЕРБ:

В последната си декларация в 48-то Народно събрание ГЕРБ отчетоха усилията си да има редовно правителство и парламент. Десислава Атанасова каза, че още след изборите станало ясно, че ще са нужни компромиси. Липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управление на страната, заяви тя. Герберите били готови да поемат тази отговорност, по думите й, въпреки тяснопартийния интерес. Бяхме готови да водим диалог, предложихме различни формули, изтъкна Атанасова. Целта била страната да има проевропейско и антикризисно правителство. Усилията на ГЕРБ обаче срещнали нерешителност и клишета.

"Благодарим за проявената смелост отстрана на ДПС и Български възход, които бяха готови да дадат шанс на предложеното от нас експертно правителство!"

Последно гласуване:

48-то Народно събрание излезе с декларация срещу насилието над българите в Република Северна Македония, езика на омразата и целенасочената политика на омраза срещу българите. По тази тема депутатите не дебатираха, а в последния си работен ден и минути преди да пристигне в Народното събрание указът на президента Румен Радев за разпускането му, гласуваха. Припомняме, че вчера депутатите отложиха точката в дневния ред.

Със 184 "за" и 1 въздържал се декларацията бе приета.

В нея се подчертават още важността на общите усилия за недопускане на посегателства, насилие и неуважение спрямо българите в РСМ. Също така се посочва, че сдруженията и организациите трябва да действат в съответствие със законите на страната и да не провокират влошаване на отношенията между общностите. Също така в декларацията се призовава за ефективни действия за защита на правата на българските общности там.

*Материал по текстове на news.bg/bulgaria.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK