Нотариуса: Гешев съди Славов, МВР стигна до никъде с разследването на SS-клуба

Снимка: Infomreja.bg

Правосъдният министър, бившият държавен обвинител и вътрешният министър коментират

„Има зависимости, които стигат до най-високите нива. Скандалът с Красьо Черния доведе до някакви освобождавания във ВСС и магистрати. Да се надяваме, че случаят с Мартин Божанов-Нотариуса, който е известен от години, ще има последствия, които да са на институционално ниво“.

Това обясни в предаването „Защо, господин министър“ в неделната вечер министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Настоявам за ефективно разследване – кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали зависимостите, кои са магистратите, изпаднали в такива зависимости. Имам правомощие да предлагам дисциплинарни санкции. Те ще бъдат наложени от двата нови съвета. За всеки магистрат, за който се установи, че е с карта за достъп до този клуб, за всеки, за когото има данни, че е упражнявал натиск и рекет – аз ще образувам дисциплинарно производство и ще предложа неговото освобождаване“, подчерта министърът.

„Връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото е явна. Тя се твърдеше от самите участници – и от Петьо Еврото, и от Мартин Божанов. Една негова реплика е – „Ние си говорим с Господ“, имайки предвид главния прокурор. Самата тази връзка трябва да се разследва“, подчерта министърът.

Както обещах, смятам да съдя всички лъжци. Яростната медийна атака срещу Платформа "Граждански Блок" и мен персонално означава, че политическият боклук се е уплашил от хората. Уплашил се е, че ще го изметат и вкарат в затвора, където му е мястото. Днес заявявам, че ще предам на съд за клевета Емануил Йорданов и министъра на правосъдието Атанас Славов, както и че ще направя същото и с всеки следващ лъжец. Въпреки, че за Славов не знам дали може да осъзнава свойството и значението на извършеното от него, предвид обстоятелството, че заяви, че съм Господ. Очаквам неговата вменяемост да бъде изследвана чрез съдебно- психиатрична експертиза в хода на съдебното производство, написа днес в профила си във Фейсбук бившият главен прокурор – Иван Гешев.

А темата с Нотариуса продължи с коментара на вътрешния министър Калин Стоянов:

Изведени са няколко основни версии за убийството на Мартин Божанов. Действията на разследващите продължават. От СДВР извършват проверка на място в ГРАО, където ще констатираме реално кой, как и на какво основание е извършена промяната на фамилното име и последните 5 цифри от ЕГН-то на Мартин Божанов. Регистрацията е друг момент по отношение на личността на Божанов. Там има няколко молби от негова страна, чрез които той е заличил част от тях, но това реално е право на всеки български гражданин. На този етап нямаме напредък за членовете на частния клуб. Предполагам, че всичко ще се изясни по време на проверката от Анкентната комисия, назначена от Народното събрание.

Ще има дисциплинарни производства срещу замесените със случая "Нотариуса" магистрати. Целта на институциите е да има наказани, да бъде понесена отговорност. злоупотребата с правосъдието е недопустима. За всяко име ще подам искане за дисциплинарно наказание. Това е в рамките на моите правомощия. Самото разследване е в правомощията на прокуратурата. Крайно време е институциите да започнат да работят по-ефективно и започналите производства да завършат със съдебни актове. Проблемите, свързани със съдебната реформа не са от вчера. Последните месеци виждаме решимост да започне радикален процес на реформи. Има достатъчно информация в публичното пространство, която трябва да бъде обяснена от бившия главен прокурор и да обясни дали е било блъф или зависимост, заяви днес Атанас Славов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK