България ще получи близо 78 млн. евро от ЕС по програма „Образование“

Снимка: Infomreja.bg

Проектът на програмата е публикуван за обществено обсъждане до 9 август 2021 г.

Почти 787 млн. евро ще бъде европейското финансиране за новата Програма „Образование“ 2021-2027 г., която надгражда Оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Проектът на програмата беше публикуван за обществено обсъждане от днес до 9 август 2021 г.

С близо 236 млн. евро от Европейския социален фонд+ (ЕСФ+) ще се насърчава равният достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование, с акцент върху уязвимите групи. Целта е да се намали ранното отпадане от образователната система.

Предвижда се да бъде надграден изпълняваният по ОП НОИР 2014-2020 г. проект „Образование за утрешния ден“, като се внедрят софтуерни решения и изкуствен интелект за мониторинг на образователните резултати. Ще се разшири дигиталното образователно съдържание, ще се повишат дигиталната компетентност и умения на педагогическите специалисти, учениците и родителите. Ще се насърчава въвеждането на иновативни учебни програми и съдържание и ще се подкрепи изявата на талантите на учениците, особено в по-отдалечените райони на страната. За целта са отделени близо 200 млн. евро от ЕСФ+.

За подобряване на връзката на образованието с пазара на труда чрез развитие на професионалното образование и обучение се планират 103 млн. евро. Ще бъдат подкрепени дейности за превръщането на някои от съществуващите професионални гимназии в регионални обучителни центрове за трансфер на технологии и иновации.

Близо 210 млн. евро от средствата по ЕСФ+ ще бъдат насочени за въвеждане на дуално образование в приложими специалности във висшето образование, развиване на предприемаческите умения на студентите и студентски практики, модернизиране и дигитализация на бакалавърски и магистърски програми, както и за развитие на докторантски програми и проектна докторантура, свързани с потребностите на пазара на труда.

На 28 юли 2021 г. от 10 часа Изпълнителна агенция „Оперативна програма наука и образование за интелигентен растеж“ съвместно с Министерството на образованието и науката организират обществено обсъждане на проекта на Програма „Образование“ (версия 1.0). Обсъждането ще бъде в електронна среда в реално време. Желаещите да участват могат да заявят интерес до 27 юли 2021 г. на електронен адрес [email protected], като посочат имена, електронна поща и дали желаят да се включат като гражданин или представител на институция/фирма/друго. Заявилите участие ще получат по електронна поща технически инструкции и линк за регистрация и достъп до общественото обсъждане в платформата Zoom.

Програма „Образование“ 2021-2027 г. се съфинансира от ЕСФ+ и от държавния бюджет на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK