Путин в Деня на победата: Русия ще защитава твърдо националните си интереси

Източник: ЕРА/БГНЕС

Той каза също, че Русия последователно защитава международното право

Руският президент Владимир Путин обеща, че Русия "твърдо" щяла да защитава националните си интереси и заклейми завръщането на "русофобията", докато страната отбелязва 76-ата годишнина от победата във Втората световна война, информира "Франс прес".

"Русия последователно защитава международното право. В същото време ние ще защитаваме твърдо националните си интереси, за да гарантираме безопасността на нашия народ", подчерта Путин пред хиляди военнослужещи и ветерани, събрани на Червения площад в Москва.

Той също така заклейми това, което нарече пълзящо завръщане на идеологиите от времето, когато "лозунгите за расово и национално превъзходство, за антисемитизъм и русофобия станаха по-цинични от всякога".

Речта на Путин беше изнесена в началото на ежегодния парад, на който военна техника минава по улиците на Москва.

Държавната руска агенция РИА "Новости" съобщи, че над 12 000 военнослужещи са взели участие в неделния парад в руската столица, както и около 190 броя военна техника и 76 бойни самолета и хеликоптера.

Паради за Деня на победата, които се превърнаха в ежегодни събития едва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., също така се проведоха в десетки градове в цялата страна.

Държавният празник е от централно значение в руския календар, като проучване тази седмица на държавната социологическа агенция ВЦИОМ показва, че 69 процента от руснаците го смятат за най-важния на страната.

Една трета от анкетираните са казаха пред ВЦИОМ, че ще участват в тържествата, докато една пета са посочили, че ще гледат по телевизията.

По време на двете десетилетия на власт на Путин празникът придоби все по-голямо значение при представянето на обновената руска военна мощ.

"Съветският народ спази свещената си клетва, защити родината и освободи европейските страни от черната чума", отбеляза руският държавен глава в речта си. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK