Германия затваря четири от петте руски консулства

Снимка: Алами/Ройтерс

Това е ответна мярка, след като Москва ограничи служителите на германското посолство

Германия обяви днес, че е наредила на Русия да затвори четири от петте си консулства в страната като ответна мярка, след като Москва наложи ограничение на броя на служителите на германското посолство и свързаните с него органи, които могат да извършват дейности на руска територия.

Говорителят на министерството на външните работи на Германия Кристофeр Бургер каза пред репортери в Берлин, че след края на тази година Русия ще има право да запази посолството си в Берлин и още едно консулство. Целта на мярката е да бъде постигнат паритет в броя на служителите и структурите на двете страни, обясни той.

До края на годината Русия ще може да продължи да управлява само посолството в Берлин и още едно от досегашните си пет генерални консулства (Бон, Франкфурт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен).

Преди дни Русия обяви нова горна граница от 350 души за общото германско присъствие, поради което дейността на германските генерални консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск ще трябва да бъде прекратена, заяви говорител на Министерството на външните работи. Само посолството на Германия в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург ще продължат да функционират.

Това е така, защото според говорителя в горната граница от 350 души Русия брои не само германските дипломати и местния персонал, но и служителите в Гьоте-институтите и германските училища.

Това е "ескалация" и "необосновано" решение, което принуждава федералното правителство да направи също "значителни съкращения", посочиха от външното министерство на Германия. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK