Манолова от Кюстендил: Дърва няма или са безумно скъпи, необходими са спешни мерки

Снимки: Infomreja.bg

На тези избори ще има социална алтернатива, лява алтернатива и тази алтернатива ще бъде Изправи се България

Равносметката след обиколка на слотовете за дърва в Кюстендил е, че дърва няма. Повечето складове са затворени, а тези, които работят записват за края на септември с уговорката, че не гарантират доставка, както и не гарантират цена. Това обяви в Кюстендил председателят на Изправи се България, Мая Манолова. Тя посочи, че цената на пале или на кубик стига 190 лв.

Причините, когато има такова огромно търсене, трябва да се намерят в предлагането, а реално дърва за огрев няма в складовете. Големите ползватели на дърва са вдигнали изкупните цени и реално фирмите, които добиват нямат интерес да ги карат за населението. За Южна България става въпрос за предприятието за ко генерацията в Стамболийски, където един тир с дървесина се купува на 155 лв., а транспорта се плаща на 950 лв., или кубикът става 208 лв. Смятахме го с един търговец и това е много повече , което той може да получи от населението, посочи Манолова.

Тя посочи като пример Кюстендил, където градът е газифициран. В момента обаче природният газ е 10 пъти по-скъп от миналата година и три пъти по-скъп в сравнение с миналата есен, което ще доведе до повишено търсене на дърва за огрев, като алтернатива.

„Енергоносителите са свързани. След като газът стигна 300 лв. заради неразумните действия на четворната коалиция това повлече след себе си, всички останали енергоносители. Това, което се очертава е студена зима. 

Хората наистина няма да могат да си вземат дърва за огрев, което е абсурдно, особено за град Кюстендил, който е в подножието на планина. Как така управляващите ни докараха в ситуация дърва за огрев да няма, а записванията да са за два месеца напред, без гаранция нито за снабдяването, нито за цената “, попита още Манолова.

Тя беше категорична, че трябва да се търсят решения.

От Кюстендил се обръщаме към служебното правителство – има огромен проблем, огромна част от българите ще се топлят тази зима на дърва. Дървата ги няма и са на безумно скъпи цени. Трябва да бъдат предприети незабавни мерки. Обръщаме се към министъра на земеделието, който е принципал на горските стопанства, в спешен порядък трябва да бъдат обявени търгове за добив на дървесина.

Те обаче трябва да бъдат с условие – 70% да са за населението или направо 100%, така че хората да могат да получат дървесина. Вече сключените договори също трябва да бъдат променени в полза на населението. Министърът на земеделието трябва да предприеме незабавни действия за срещи, контакти и ако трябва натиск върху големите ползватели на дървесина, обяви още Манолова.

По отношение на изборите тя беше лаконична, посочвайки, че към този момент се търсят решения за редица неотложни проблеми за населението. „Хората в момента имат тревоги, които са свързани с предстоящата зима. Мислим и за избори, съвсем скоро ще обявим и начина, по който ще се явим на тези избори.

Българските граждани имат нужда от партия, която да се грижи за обикновените хора, която да решава социалните проблеми, защото партията на Нинова се провали като лявата партия, която трябваше да бъде социалния стълб и да се погрижи за българския народ. На тези избори ще има социална алтернатива, лява алтернатива и тази алтернатива ще бъде Изправи се България“, категорична беше Манолова.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK