Марчел Чолаку: Няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния

Снимка: Личен профил във Фейсбук

Премиерът ще атакува Австрия в Съда на ЕС, ако отново наложи вето за Шенген

Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с Румъния в този процес. Това заяви в интервю за телевизия Антена3 премиерът Марчел Чолаку, визирайки ветото на Австрия срещу присъединяването на България и Румъния в пространството без граници.

Според него това, което прави канцлерът Карл Нехамер, е неприемливо. 

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приема Румъния и България. Въпреки че всички доказват, че няма миграция през Румъния, той идва и казва, че е против”, коментира министър-председателят. 

Той отново припомни, че Румъния губи поне 2% от своя БВП, като не се присъединява към Шенгенското пространство. 

“Европейската комисия, Европейският съвет, Европейският парламент направиха препоръка - че Румъния заслужава това от 10 години. Отговаряше на абсолютно всички технически изисквания. Австрия има право на вето, но трябва да го обоснове”, добави Чолаку. 

Запитан дали Румъния ще блокира достъпа на някои австрийски служители до срещи на НАТО, премиерът каза: „определено“. 

Той отбеляза, че Румъния държи тила на фронта в Украйна, спазва всички санкции срещу Русия и помага на Република Молдова да не бъде повече зависима от Русия.

“От няколко седмици Република Молдова е независима по отношение на руския газ. Австрия, която е военно неутрална страна, не харчи нито едно евро за придобивки на армията. Румъния увеличава разпределения си БВП от 2% на 2,5%, за да възпре това, което Русия иска да направи. Нещо повече, от началото на войната те купуват газ и петрол от Русия – на стойност почти 7 милиарда евро. Пари, които Путин използва в руската икономика и след това допълнително, за да подкрепи войната в Украйна. Мръсни пари”, каза в заключение Чолаку. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK