Председателят на КЗП: Цените се завишават изкуствено заради нелоялните търговски практики

Снимка: Infomreja.bg

Именно те изкривяват пазара и изкуствено завишават цените

Комисията прилага  компетенциите си върху  нелоялните търговски практики, надминаващи 50%.  Това каза Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите по БНТ1. Именно те изкривяват пазара и изкуствено завишават цените и са предпоставката за изкуствено завишаване на цените. Той подчерта, че цени, които са повишени  заради нормални икономически процеси не могат да бъдат контролирани.

Алипиев даде пример с привличането на потребители със стоки, които реално не са в наличност. Нелоялните търговски практики са проблем и на потребителите, и на големите пазарни играчи, както и малките участници на пазара. КЗП има правомощия да санкционира търговците в случай, че ги прилагат. Глобите за един търговец имат голямо значение (достигат 50 000 лв.), както и търговската репутация, подчерта Алипиев.

Контролните органи няма как да обхват всички обекти. Привличането на потребителите в този процес е много важно. Обсъждат се идеи за създаването на информационни сайтове, в които да се показват цените от влизането на продукта до закупуването. За да може потребителите да се информират за цените в определен търговски обект, добави председателят на КЗП. По думите му предстои да започне извършването на проверки върху нелоялните търговски практики, които представят на потребителя качества на продукта, които той не притежава.

Относно ежедневният мониторинг, който Министерски съвет предвижда да заработи, Алипиев заяви, че той не е предвиден да се извършва само от КЗП, а от всички контролни органи. Планира се да се изготви платформа, в която потребителите да могат да сравняват цените. Потребителят трябва да взима информирано решение.

Стоил Алипиев коментира още, че до момента усилията на Комисията са насочени към съобщенията за намаления. Стартирана е кампания, в която усилията бяха към съобщенията за намаление на нехранителни стоки и как се прилага. До момента КЗП е извършила над 1200 проверки за това как се предлага съобщението за намаление. Административната глоба в тези случаи е до 5 000 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK