Сачева: Не даваме кредит на доверие, а кредит на време

Снимка: БГНЕС

Това заяви Деница Сачева от трибуната на НС

Да, съвместно управление между ГЕРБ- СДС и ПП- ДБ е осеяно с неизвестни, възможни трудности, вероятно ще доведе до отлив на избиратели и за двете страни, но това е единствената възможност в този момент. Двете политически сили, които са събрали най-много гласове на изборите и които имат относително сходни виждания по теми като външна политика, икономика и модернизация.  Без съмнение, ние имаме натрупано недоверие помежду си, това, че ще работим заедно, съвсем не значи, че няма да има напрежение и критики, но в политиката трябва  да се отсява зърното от плявата и трябва да се работи за постигането на големи цели, а не за частните субективни интереси. Политиката освен разговор между несъгласни, както казва Христо Иванов, трябва да бъде преди всичко действие. Действие за постигане на обществени цели.

Това заяви Деница Сачева от трибуната на НС преди гласуването на кабинета "Денков - Габриел".

Сачева каза:

Бих искала да се обърна към всички мои колеги от ГЕРБ – СДС, които днес с противоречиви чувства ще подкрепят това правителство. Всичко мои колеги са убедени европейци, обичат България, преминали са през много трудности и изпитания, лични саможертви и битки. Днес, уважаеми мои колеги, не даваме кредит на доверие. Ние даваме кредит на време. Време, което е нужно, за да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общоживеене и да се гради доверие. Дали това време ще бъде оползотворено градивно зависи от действията на министрите, които ще се закълнат днес. И затова тяхната отговорност е огромна. Не само пред гражданите, но и пред историята. Защото от техните действия ще зависи дали България е част от Европа, прогреса и развитието или остава терен за хибридни атаки, унищожителна омраза и на вечния кръстопът от несбъднати мечти. 

Обръщам се и към колегите от ППДБ. Вярваме, че днес вие сте в същата ситуация като нас. И добре разбирате, че изборът, който предстои да направите днес е въпрос на отговорност и на разбиране какво представлява политиката изобщо. Решаването на политически кризи никога не може да се случи по начин, който да  е удобен за политическите участници. Кабинетът, който ще гласуваме днес, не е представителен на мнозинството в Народното събрание и компромисът е направен само от нас. В името на България. 

Ясно и на висок глас искаме да ви заявим – ние нямаме нужда от пране на нашия имидж. Ние никога не сме работили за личните си образи. Това, което трябва да бъде пазено чисто и неопетнено, е единствено и само образа на България, за да може тя да има достойно място в Европа, да влезем в Шенген и Еврозоната, и гласът ни отново да започне да се чува. Европейските решения да не се изпълняват, а изработват с наше участие. 

Когато и ние, и вие, сме направили компромиси, които доскоро са изглеждали невъзможни, имаме само един избор, за да ги обясним - бързи и добри резултати за хората. Това е единственото, което може да удължи живота на този Министерски съвет. 

Нека енергията, амбициите и времето, което си даваме, да отидат само за това.

 

КОМЕНТАРИ