Везиева връчи три сертификата за насърчаване на инвестиции на стойност близо 37 млн. лв.

Снимки: МИ

Те ще разкрият нови 125 работни места

Министърът на икономиката Даниела Везиева връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на обща стойност 36 870 000 лв., които предвиждат разкриването на нови 125 работни места.

Сертификати получиха проектите на "Нестле България" АД за инвестиция в дигитализиране на  производствения процес във фабриката в София, "Дюра-Тайлс БГ" за разширяване на съществуващата дейност на дружеството за производство на керамички изделия в гр. Нови пазар  и "Вемус Инвест" ЕООД за изграждане на нова  база  в  Бургас за производство на кабели.

Везиева посочи, че с тези три нови проекта само за последните 6 месеца по ЗНИ са сертифицирани инвестиции за близо половин милиард лева. По думите й за този период  са сертифицирани общо 14 проекта, които се очаква да създадат над 1500 нови работни места. Проектите са предимно извън столицата, в това число няколко в общини с безработица над средната за страната. „В последните няколко месеца направихме много, за това за България да се говори вече като за страна, където е добре да се инвестира, която започна да променя модела на поведение и да изсветлява бизнес средата“, допълни тя.

Икономическият министър коментира още, че по мярката, свързана с реализацията на инвестиционните намерения в Плана за възстановяване, за развитие на индустриални паркове и подобряване на инфраструктурната им, с бюджет от 416,5 млн.лв.,  ще се подпомага изграждането на довеждащата, техническа и социална инфраструктура. „Идеята на всички мерки, които са през Плана за възстановяване, е да се намали дисбалансът в регионалното развитие на страната и да бъдат реализирани на конкурентен и пазарен принцип, изтъкна тя.

Везиева подчерта, че целта на министерството е чрез тази мярка да бъде направен преход към кръгова икономика, като това ще зависи от визията на самите населени места, които регистрират своите индустриални паркове, както и от ресурсите, с които разполагат, така че да направят индустриалния парк достатъчно примамлив за инвестиционни намерения.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев допълни, че България може да "скъси веригата на доставките" и че в последните няколко месеца в страната ни се работи усърдно по няколко големи проекта, свързани с автомобилната индустрия. „В момента в процес на сертификация са нови 28 нови инвестиционни намерения на обща стойност 800 млн. лева, уточни Янев.

Проектът на  „Нестле България“ АД е за инвестиция в дигитализиране на  производствения процес във фабриката в София и разширяване на портфолиото от произвежданите продукти с втора световна търговска марка Smarties. Размерът на инвестицията, възлиза на 20 420 000 лв. и ще се финансира със собствени средства, като предвижда разкриването на 30 нови работни места. 

Един от глобалните лидери в производството на керамични продукти „ДЮРА ТАЙЛС БГ“ разширява съществуващата дейност на дружеството за производство на керамички изделия в гр. Нови пазар. Проектът  е на обща стойност 8 450 000 лв., като ще бъдат разкрити 70 нови работни места.

Инвестицията на „ВЕМУС ИНВЕСТ“ ЕООД И „М КАБЕЛ“ ООД е за разширяване  на производствената им база в  Бургас, чрез което ще постигнат както увеличение на капацитета на производството на вече утвърдената си гама продукти, така и разгръщане на портфолиото на компанията. Размерът на инвестицията възлиза на 8 000 000,00 лв. и предвижда разкриването на 25 нови работни места.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK