Във Франция се очакват нови протести срещу пенсионната реформа

Снимка: Infomreja.bg

Президентът Макрон не отстъпва

Франция се готви за десети ден на протестите срещу непопулярната пенсионна реформа, но няма признаци правителството на президента Еманюел Макрон да се готви да отстъпи, съобщават Франс прес и ДПА.

Обстановката се утежнява допълнително от насилието, докато правителството се опитва да успокои страстите, засега напразно.

Противопоставянето на тази реформа, емблематична за втория мандат на Еманюел Макрон, с която възрастта за пенсиониране се повишава от 62 на 64 години, стана по-радикално, след като правителството прие текста без гласуване в парламента, като пое риска да се изложи на два вота на недоверие на 20 март. Оттогава насам демонстрациите са белязани от нарастващо насилие, като много полицаи, жандармеристи и протестиращи бяха ранени. Опожарени бяха и много обществени сгради.

Вчера вътрешният министър Жералд Дарманен обяви, че днес ще се проведе "безпрецедентна операция по сигурността" с участието на "13 000 полицаи и жандармеристи, включително 5500 в Париж". В същото време от дни продължават блокадите и протестите, които смущават доставките на гориво в някои френски региони, както и някои пътища или логистични складове. Движението на влаковете ще бъде силно нарушено днес.

Вчера над 15 % от бензиностанциите във Франция нямаха бензин или дизел, като недостигът беше още по-силно изразен в западната част на страната.

Хиляди тонове боклук все още загрозяват Париж след повече от 20 дни стачка на работниците в боклукчийския сектор. Вечер групи протестиращи използват боклуците за гориво. След полицейско нареждане службата по чистота на френската столица изпрати 421 боклукчийски коли през уикенда и 158 вчера, двойно повече от обичайното. В допълнение, 50 специални машини разчистваха боклуците от блокираните улици.

Според градските власти в неделя неприбраният боклук е бил 7828 тона, спад спрямо 9800 тона в събота. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK