Приключи безсрочна лекарска стачка в Мадрид

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До споразумение с регионалните власти се стигна след почти четири месеца протести

В Мадрид приключи безсрочната стачка на лекарите от първичната медицинска помощ. До споразумението с регионалните власти в испанската столица се стигна след почти четири месеца протести.

След продължителни преговори стачният комитет и регионалното здравно министерството на Мадрид стигнаха до споразумение за увеличаване на заплатите на медиците с 450 евро на месец и ограничаване на броя пациенти за общопрактикуващите лекари и педиатрите. Протестите в сектора започнаха на 21 ноември. 

В системата за първична медицинска помощ в района на Мадрид от години се трупа напрежение поради липса на ресурси, обясниха участници в свиканите мащабни протести срещу състоянието на общественото здравеопазване. Обясниха, че достъпът до семейните лекари и педиатри е труден, чака се седмици и хората все по-често се обръщат към спешните отделения в болниците, които обаче също са затрупани с пациенти. Недоволните твърдят, че ситуацията в системата се е влошила през последните години, особено след пандемията. От своя страна медицинските специалисти подчертават, че опашката пред кабинетите никога не свършва и не могат да осигурят на пациентите необходимата грижа.  

В хода на споровете Изабел Диас Аюсо от десницата, която е регионален лидер, заяви, че протестите са мотивирани от политически интереси – централното правителство в Испания е ляво, а в страната на два пъти тази година ще има избори – първо местни, а после и парламентарни.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK