Три протеста срещу замърсяването на околната среда в Босилеград

Снимки: КИЦ - Босилеград

Иван Николов: Изграждането на МВЕЦ е предумишлено убийство на реките

В Босилеградско досега се проведоха три граждански протеста срещу замърсяването и унищожаването на околната среда. Първият протест беше в организация на сдружение “ГЛАС” и последните два в организация на  „ЕКО КРАИЩЕ”. Протестите бяха насочени в две основни направления – срещу безконтролното изливане на замърсени води от мините „Грот” в с. Мусул и „Подвирове” в с. Караманица в притоците на река Драговищица и срещу безразборното изграждане на така наречените минивецове на планинските реки и рекички.

В единия случай природата и нейните земни обитатели са жертва на рудодобивните компании, които, освен че осъществяват баснословни печалби експлоатирайки нашите природни блага олово, цинк, бакър, сребро и злато, отравят реките с токсични химически реагенси, моторни масла, експлозиви и пр. Това заяви председателят на Културно – Информационния център в Западните покрайнини, Иван Николов.  

По негови думи в другия случай жертвите са планинските рекички, надземните и подземните води и всички техни водни обитатели – рибите, водоземните, влечугите, инсектите, птиците, дивеча, домашните животни, растенията и разбира се, хората.

И в двата случая става дума за лобистки закони и решения гласувани в полза на частни интереси, обикновено близките и роднините на високи държавни ръководители. Под предлог, че ще заместят мръсните термоцентрали  с чиста, възобновяема енергия, те направиха само чисти печалби и оставиха населението без чиста питейна вода, категоричен е Николов.

Той допълни, че в името на печалбите, те убиват реките - кръвоносните съдове на планетата Земя които следват течението си независимо от държавните граници. Хората, които от праисторията до днес са живели покрай реките, сега са екологични бежанци.  В мъртвите реки вече няма живот. Речните корита са пресъхнали, изворите на питейната вода все повече намаляват и пресъхват.

Защитени редки видове планинска пъстърва, мряна и речни раци почти са изчезнали. Таканаречените „рибни пътеки” или са затворени, за да могат машините да произвеждат повече електронергия, или са така нивелирани, че рибите да не могат да ги преодолеят и свободно да плуват до местата за размножаване. Това вече е престъпление не само срещу човечеството, а срещу Живота на планетата, заяви председателят на КИЦ - Босилеград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK