Протестиращи срещу провокатори или кой иска да яхне вълната?

Иван Лалев /в средата с тъмните очила/, снимка: infomreja.bg, архив

 

Протестиращи срещу провокатори или кой иска да яхне вълната???

от Димитър Лалев - представител на Инициативен комитет - гр. Благоевград, предотвратил сериозен опит за провокация и сблъсъци между гражданите на протест в Благоевград

Протестите

Протестите продължават с пълна сила. Това, което накара хората да излязат на улицата са гладът и мизерията, а убийствените сметки за тока и парното бяха само катализатор на процеса на събуждане на българското недоволство.

Простестиращите искат виновните да понесат отговорността си и някой в държавата да наложи така необходимата социална справедливост.

Напрежението сред протестиращите, обединени три поколения, търси своя отговор, а най-големите бунтари са 20-годишните, нетърпящи ограниченията на предишното време и израснали в хаоса на „новата демокрация” през последните години. Хората осъзнават силата и правата си и затова 18 дни улиците на градовете са пълни с протестиращи хора, изпълнени с крайна решимост, за да бъдат чути и да заявят готовността си този път да водят битката докрай.

За всички стана ясно, че протестът е масов, повсеместен и не е стихиен. Няма и център, който както в „прехода” досега да дирижира действията и да дърпа конците в името на свои задкулисни цели. Това е и най-важният фактор днес – спонтанността на хората, което е особен знак за край на опорочения механизъм на досегашното статукво. В това е и надеждата ни и увереността, че ще успеем - хората искат да  знаят истината, за да  не допуснат отново национални предатели да погубват държавата и живота на няколко поколения.

Провокаторите

Провокациите започнаха веднага, след като за всички стана ясно, че протестиращите вече са се разделили с наивните очаквания и липсва субект, на когото могат да гласуват доверието си.

Първите, които направиха опит да използват гласа на викащите истината, бяха партиите. Целите им са ясни и за децата - идват избори, та дори и предсрочни, а те очевидно са с дефицит на доверие у гражданите и в момента всички управлявали досега са сериозно компрометирани. Протестиращите не се вързаха на опита и дори напълно беше заклеймена и самата дума "партия", въпреки че по смисъла си партиите са представителни на гражданите, които са гласували за тях.

Най-голямата злина вследствие на предаденото доверие от страна на партиите и тяхната безмерна корумпираност е, че се сатанизира самото понятие за "демокрация" и хората забравят, че демократичният модел е всъщност народовластие и като такъв е утвърден за най-безспорен при уреждане на обществените отношения.

Да, ама не. Днес в България "демокрация" е мръсна дума, благодарение единствено на партиите, участвали в управленски планираното ограбване през последните 23 години.

Провокацията обаче е будна и стои на пост. Веднага изскочиха и започнаха да се роят всякакви знайни и незнайни и плодящи се граждански новоформации, сдруженийца, неправителствени организации и не много чистоплътни обединения, представящи се за "говорители, лидери, съвети и маси" и прочие нереализирани амбиции, политически трупове, артистични вещици и мераклии вампири да се наредят и те на опашката да посмучат от разредената кръв на преизтормозения народ.

Дори синдикатите се събудиха от многогодишния си летаргичен сън и започнаха да се изживяват като домакини на подобни циркове. Обявиха шумно "исканията" на протестиращите, повечето от които са лишени от всякаква юридическа стойност и в реалността са нереализируеми в този кризисен момент и дори крайно разрушителни и при най-малкия шанс да се случат. Заеха първите места във всякакви телевизионни говорилни, за да види народът "новите добри спасители", антипод на крадливите партии. Разиграха се страшни гротески по жадните за свободно говорене медии, сякаш изведнъж всички се оказаха в паралелна реалност и човек се пита къде бяха всички те само преди 18 дни...

На гражданите им се предлага поредната заменка - гражданските сдружения с политически мераци вместо партиите - ами  все едно да избираме между "русата златка" и "черната златка".

През последната седмица се появи нова мода: неясни тъмни сили, които не си губят времето да яхат, а директно обсебват протестната вълна.

„Тъмните” са най-опасни за единността на протестиращите, защото техниките им коварно напомнят за силовото застраховане в мутренските времена и мълчаливото изземване на бизнеси през последните години. За тях изглежда, че е играчка да си присвоят протест барабар с организаторите. Само дето гладните, предадени и многократно употребени хора вече не вярват в никого и в нищо освен в собствените си призиви и неизменните лица рамо до рамо, които виждат на всеки следващ протест. Вече не се връзват на измамни обещания за "уникална" честност и "най-чисти" намерения, нито на 50-левките да НЕ излизат повече на протест, нито заплахите за наказателни акции или погрешно отправените полицейски палки към протестиращите след някоя тяхна бурна провокация докато самите провокатори се сливат с множеството и просто изчезват.

Костваше ни огромни усилия на мирното шествие в неделя в Благоевград, когато няколко такива подтикваха 20-годишните да отцепят половината от протестиращите и да се насочат към международен път Е-79. Имаше реална опасност от сблъсъци между хората вътре в протеста, както и за конфронтации с полицията и да пострадат невинни млади момчета и момичета, майки с деца и пенсионери.

Вече има няколко бити от протестиращите и организаторите на различни места в страната, а срещу някои от представителите на инициативните комитети има дори заплахи за живота им. Натискът върху хората е огромен. В пресата дори излезе информация, че някои от координаторите на инциативните комитети са били принудително включени в движения с неясни крайни намерения, като например Ангел Славчев от София, който е станал междувременно и координатор на русофилите в България.

Призовавам организаторите на протестите по градове да информират всички останали организатори, за да можем своевременно да им окажем подкрепа и да знаят, че не са сами.

В Благоевград има предупреждения към родители, които участват активно в протестите, че децата им ще бъдат изключени от училище или преместени в друго. Сега се подготвяме да сезираме Регионалния инспекторат по образованието, както и кмета. 

Най-важното в момента е да запазим социалния мир, за да не се възползват от хаоса групировки и клики, които умишлено искат да дестабилизират държавата с цел пълно обсебване и отнемане и на най-малкия шанс за предприемане на законови действия от страна на все още работещите институции – Президент, съдебна власт, прокуратура, сметна палата и други.

Очакванията

На първо място хората очакват да чуят истината. Кои са виновните за тази национална катастрофа, несправедливите договори, довели до злоупотребата на всички естествени монополи, престъпните приватизационни схеми и разюзданото отношение към държавните ресурси, липсата на социална отговорност, липсващи независими контролни органи,  липсваща национална програма за създаване на работни места, пълното унищожаване на малкия и среден бизнес, разбита здравна система, оторизирала пътеките на безхаберието и нехуманност, липса на контрол върху дейността на банките, трайната емиграция и най-голямото зло алчността и корупцията.

Ние сме най-бедната страна в Европа с най-много милионери на глава от населението. Страшно е какви схеми може да съчини политическия гений на алчността с основна цел постоянен грабеж и лично облагодетелстване. Ако бяха впрегнали порочните си умове в чисти и ясни цели и издигане на национален идеал съм сигурен, че вече щяхме да сме по-близко до европейския облик на страната ни.

Затова хората са непримирими. Затова няма да се прибираме вечер вкъщи и да се залъгваме, че някой ще ни даде готова рецепта и ще реши проблемите ни. Протестите продължават и стават все по-масови. Хората стават по-единни и безапелационни към отцепници и разединители и съм убеден, че няма да позволим да подменят  мечтите ни най-накрая да подредим държавата ни.

 

Иван Лалев /в средата с тъмните очила/, снимка: infomreja.bg, архив
Иван Лалев /в средата с тъмните очила/, снимка: infomreja.bg, архив
Иван Лалев /в средата с тъмните очила/, снимка: infomreja.bg, архив
Иван Лалев /в средата с тъмните очила/, снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Джип ли??????????????13:09 - 01.03.2013
Ако видите, въпросния джип, на Зайова Поляна, Манова задълйително ще е вътре!!!!!!!!!!!!!!!!!11
ha ha ha ha ha ha ha ha ha12:55 - 01.03.2013
Манова с мутрите си около нея пак тук Наакахте се бая Последния протест беше много смешен с 30 човека
завера12:52 - 01.03.2013
Лалев е обикновена мутра-ченге! държи се като мутра, говори като мутра и плаши хората като мутра
пардон12:23 - 01.03.2013
ТАЗИ МУТРА ЛАЛЕВ ЗАЕДНО С ГАДЖЕТО МУ ХРИСТИНА ЯДКОВА ЗАВЛЯКОХА ПОЛОВИН БЛАГОЕВГРАД С ПАРИ И СЕГА КАРАТ ДЖИП!!!

FACEBOOK