Протести в големи градове след бунта в Катуница

снимка: БТА

Протести избухнаха в по-големите градове след безредиците в с. Катуница, където ескалира недоволството срещу Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Протестиращи има и тази вечер в селото, където обстановката остава напрегната.

Безредиците там избухнаха след като в петък момче бе убито от близък до Кирил Рашков, а вчера протестиращите подпалиха къщите му. Положението в Катуница се нормализира, съобщи тази вечер БГНЕС. Всички протестиращи стоят пред полицейския кордон със запалени свещички в ръка.

Малко преди това над 500 протестиращи, пеейки химна и скандирайки "Българи – юнаци" и "България над всичко", се събраха пред къщата на Кирил Рашков, известен като цар Киро. Сред тях има доста хора, които не са от село Катуница. Според думите им, пристигат още хора от всички краища на България, за да дойдат да протестират тук на място. Те предупредиха още днес през деня, че тази нощ ще бъде още по-страшно, отколкото вчера.

По-рано днес един от организаторите на протеста дойде и предупреди всички журналисти да си приберат всички коли и техника, защото, по думите му, става ясно, че те са настроени срещу репортерите, отразяващи случващото в Катуница. След 20 часа протестиращите запалиха една от охранителните будки близо до къщата на цар Киро.

Стотици хора се включиха в шествието, което тръгна този следобед от паметника на Съединението в Пловдив във връзка с недоволството на жителите от размириците в Катуница, предаде  “Фокус” . Повече от час протестиращите там, развяваха националните трибагреници и скандираха “Българи юнаци”. Те обиждаха ромите с нецензурни думи. Шествието се охраняваше от няколко полицейски патрула. Те преминаха през главната улица в Пловдив, на площада в центъра на града и се отправиха към сградата на Четвърто Районно полицейско управление.

Голям пожар избухна в ромския квартал "Столипиново", където напрежението расте след снощните безредици в с. Катуница, предаде БНР. В късния следобед конфликт избухна между роми и българи в пловдивската ромска "Аджисан махала". Отцепен е районът на булевард "Мария Луиза". От всички страни се стичат протестиращи хора. Те викат "Киро - вън, циганите-вън!", тъй като се носи слух, че ромският барон Кирил Рашков и семейството му се намират в "Шекер махала".

Между 300 и 400 души се събраха и пред НДК в София в памет на убития 19-годишен младеж Ангел Петров. Те бяха предимно младежи. Най-отпред те носеха плакат с надпис „В памет на Ангел”. Младежите са се организирали предимно в интернет и в социалните мрежи. Те потеглиха на шествие по софийските улици и достигнаха до Народното събрание. Там имаше четири полицейски патрулки и двайсетина полицаи. Някои от тях взеха да скандират „Оставка”. Присъстваха между 100 и 200 души.

Група от младежите пред НДК се отправиха към офисите на bTV, които са в близост до двореца. Там ги чакаше засилено полицейско присъствие. Протестиращите поискаха среща с журналистката от медията Миролюба Бенатова, както и официално извинение от телевизията заради вчерашната интерпретация  на събитията в Катуница.

13 души във Варна бяха задържани за участие в сблъсък с роми, съобщиха от Областната дирекция на МВР, предаде БНР. Прокуратурата е образувала две досъдебни производства. Едното за неразрешен от общината протест на около 50 души, мотивиран от инцидента в Катуница. Второто е за спонтанно нападение над няколко роми, при което леко е пострадал един от тях. Той е без опасност за живота. Задържаните за сблъсък с роми във Варна са провеждали нерегламентирано шествие. Това съобщи комисар Димитър Димитров, директор на полицията.

Агитката е започнала шествие от Катедралата, но поради липса на необходимото разрешение за провеждането на такова мероприятие, е била върната. В района на болница „Света Климентина” лицата са имали конфликт с едно лице от ромски произход и се е стигнало до физическа саморазправа. По-късно групата се е разпаднала на няколко по-малки агитки, които са тръгнали в посока Кооперативния пазар.

Млади русенци се събраха пред общината, за да почетат паметта на жертвите от Катуница, предаде БГНЕС. Само за 3 часа чрез социалната мрежа Фейсбук са се събрали над 100 души, които поискаха да декларират подкрепата си за българите, пострадали от случилото се в пловдивското село. Младите хора запалиха свещички в църквата "Света Троица", след което трийсетина души се отправиха към сградата на общината. Там те пренесоха български знамена и отново запалиха свещи. Заради вятъра свещите гаснеха и затова русенци ги заплетоха с общ сноп – символ на единството.

Протести имаше и в други големи градове на страната. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK