Хиляди здравни работници протестират в Букурещ

Снимка: БТА

Искат по-високи заплати и надбавки

Над 2 000 здравни работници протестират и в този час по улиците на Букурещ. В 11:00 ч. лекарски и медицински персонал от Гюргево, Галац, Ботошани, Бистрица, Брашов, Бузъу, Слобозия, Мангалия, Сибиу, Вълча се събра на площад “Виктория” пред сградата на Министерския съвет в румънската столица, а по-късно се отправи към Площада на Революцията и Площада на Конституцията. 

Демонстрантите развяваха знамена и плакати с надписи “Нашата защита е равна на вашата защита”, “Героите от пандемията заслужават да живеят с уважение”, “Дайте ни справедливи увеличения, не дефектни отчети”, “Реанимираме заплатите”, “Искаме да бъдем уважавани, а не ежедневно унижавани”. Те скандираха “Изпратихте ни да работим, а забравихте какво ни обещахте”, “Инфлацията нарасна, доходите намаляха”. Протестната акция е под надслов “Митинг и шествие на здравето”. 

Недоволните настояват за по-високи възнаграждения и надбавки, за цялостно прилагане на закона за заплащането за всички служители в системата, изчисляване на всички надбавки и дежурства спрямо актуалната заплата, изчисляване на надбавката за храна спрямо текущата брутна минимална заплата в страната и други.

“Заплатите ни не са променяни от 2018 г. насам. Медицинските сестри, болногледачите, носачите на носилки получават между 2500 до 3000 леи. На фона на инфлацията и скока на цените те не могат да се справят с тези пари”, коментира председателят на синдикалната федерация "Санитас" Виорел Хушану. Той показа фиш за заплатата на директора на една от най-големите болници в Букурещ - сумата, която той получава, е 2 982 леи (1 176 лева) нетно.

“Повечето здравни служители имат по-ниски заплати с 50% в сравнение с 1 януари 2018 г. Заплатата ни се изчислява на базата на минималната заплата от 2018 г. Инфлацията е четири пъти по-голяма от прогнозираната. Медицински работник получава 2,7 леи на час за извънреден труд. Медицинска сестра - от 1,3 леи до 1,7 леи на час. Здравни работници с висше образование без опит едва си докарват 2 000 леи. Само тези с дългогодишен стаж получават малко над 3 000 леи”, заяви на свой ред Даниел Булбоака, заместник-председател на Федерацията "Здравна солидарност".

Той твърди, че от  десет месеца преговарят с Министерството на здравеопазването за подписването на колективен трудов договор, който предвижда допълнителни дни за почивка, но всичко остава само на думи и няма развитие от месец февруари. Друг проблем, който протестиращите поставиха, е недостигът на кадри. По техни данни в лечебните заведения в страната не достигат над 20 000 медицински сестри и 11 000 души помощен персонал.

Междувременно здравните синдикати бяха поканени на преговори с правителството, но без участието на премиера Николае Чука. Предстоят разговори с министъра на здравеопазването и с министъра на труда, научи БТА.

От вчера служители от над 400 санитарни звена в Румъния са в символична стачка. Над 80 000 души са се подписали за обща стачка след 15 юни, ако исканията им не бъдат удовлетворени. "Ако 50% плюс един от здравните работници се съгласят да направят последната стъпка - прекъсване на дейността без заплащане, след 1 юли започваме обща здравна стачка. На 15 юни ще протестираме в страната. На 27 юни между 10:00 и 12:00 часа ще стачкуваме в здравните звена за два часа, като предупреждение”, информираха синдикалните лидери.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK