РИК – Кюстендил, готова за изборите! 128 900 души избират депутатите от Кюстендилско

Венцеслав Механджийски, председател на РИК - Кюстендил Снимка: Infomreja.bg

285 е броят на секциите в областта

В Районната избирателната комисия в Кюстендил върви усилени подготовка по провеждането на вота. Днес, по предварително определен от Общините график ще бъдат транспортирани бюлетините да секциите, обясни говорителят на РИК – Кюстендил, Венцеслав Механджийски.

Той уточни, че на база избирателни списъци, изготвени от ЦИК - броят на избирателите в областта е 128 900. За община Кюстендил право на вот имат 66 300 души, за другата голяма община в региона – Дупница, около 40 000.

"За съжаление, неочаквано от мен, има много смени на членове на секционно избирателните секции, по груба сметка може да се каже, че от 2200 членове на секции, сменените са над 1200", каза още Механджийски.

Той коментира и организацията по предаването на протоколите в РИК, като обясни че с Общините е уточнен методът, по който ще пристигат представителите на секциите.

„Планът на действие в нощта на вота също е ясен, представител на областна администрация ще координира връзката на РИК с общините, при освобождаване на комисия на дадена община ще се вика следващата. Целта е да няма струпване на хора“, уточни председателят на РИК - Кюстендил.

По данни на областния управител на Кюстендил, инж. Александър Пандурски, 285 е броят на секциите, като новооткритите са две – една в затвора в Бобов дол, а другата в хосписа. 110 са секциите, които ще работят само с хартиени бюлетини, 170 са секциите с машини.

„Хората са подготвени, обърнахме внимание, преди всичко на проблемите по обучението на секционните избирателни комисии. На места има нови председатели и секретари, които за първи път се появяват на избори и обръщаме сериозно внимание на тяхната подготовка. Ако те знаят нещата и четат документите, всичко ще мине съвсем нормално и спокойно“, уточни още инж. Пандурски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK