Вървим към приключване на третата вълна на коронавируса

Костадин Ангелов, снимка: Infomreja.bg, архив

При тази вълна има удвояване на броя на критичните случаи

Справяме се и с третата вълна на коронавируса, което значи, че взетите мерки са навременни, пълноценни и дадоха резултат. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерски съвет по повод епидемиологичната обстановка и ситуацията с коронавируса у нас.

Той е категоричен, че здравната система е издържала въпреки чувствителния натиск, но за голямо съжаление продължават да се губят човешки животи. Ангелов представи данните: 14 708 проби за деня, 2186 са новите случаи, което е 14.9% от новите тестове, 261 са в болница, със средна възраст 54 г., 71 лица са под 19 г., 9523 в болници, като тенденцията за намаляване е трайна. 811 в интензивни отделения. 108 са починалите, 300 излекувани, 62 нови случаи на лекари и персонал. "Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети намаляване на броя на хората в болници", добави министърът.

"Обърнахме тенденцията за излекувани-потвърдени, като за последната седмица първите са 18 413, а потвърдените 15385 - с над 3000 души повече са излекуваните. По отношение на леглата в болници има намаляване на заетостта, както за неусложнени и усложнени - 67% е заетостта в двата случая.

От своя страна националният епидемиолог доц. Ангел Кунчев анализира 14- дневната заболеваемост, като очакванията му са следващата седмица тя да падне под 500. Така страната ни си отрежда 11-о място в ЕС и 4-о място на Балканския полуостров. По отношение на 14- дневната смъртност сме на 2-о място след Унгария в ЕС и на 2-о на Балканите след Северна Македония.

Вътре в страната - разликите между отделните области не са толкова драстични, с най-висока заболеваемост са София, Варна, Русе, Перник, София област, Бургас. Най ниска - във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик, Габрово.От епидемиологичната крива се вижда оформящият се спад, който продължава трета седмица, и ако върви с еднакъв темп и ако се запази, вървим към приключване на трета вълна", добави Кунчев.

При 14-дневна смъртност не се вижда изкривяване на линията, смъртността следва заболяваемостта с темп от седмица - две по-късно. Вчера от международни проучвания става ясно, че при тази вълна има удвояване на броя на критичните случаи - заболелите са по-малко, по-млади, по-тежко е заболяването и по-висока смъртността, докладва още инспекторът.

Той цитира данни и от Европейския център по контрол на заболяванията в Стокхолм, като в момента огънят е Полша, Унгария, Швеция, Нидерландия и Франция, като в ЕС има леко понижаване на случаите.

"Много е интересен примерът - Португалия, където от най-висока заболеваемост, сега страната е с твърде добри показатели, лошият пример е Швеция - при която разликата със съседните страни започва да става огромна. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK