Илко Стоянов: Проектът за „Бачиново“ е един от ключовите за развитието на Благоевград

Снимки: Община Благоевград

„Това не е проектът на кмета, а проект на Благоевград“

Кметът на община Благоевград - Илко Стоянов, излезе със своя позиция за готвения проект за парк „Бачиново“. Към поста си във Фейсбук градоначалникът е приложил и снимки от сегашното състояние на открития плувен басейн и алеята за „Бачиново“. Ето и цялата му позиция:

„Въпреки Ковид и кризата след него, въпреки войната, която влияе върху всички сфери на обществения живот, въпреки голямото забавяне за европейско финансиране и липсата на КОНКРЕТНИ програми, по които да се получи такова, Благоевград успя да получи възможност за финансиране, чрез което да изградим открития плувен басейн и цялата среда около него, представляваща по съдържанието си познатия на хората парк „Бачиново“.

Ще се опитам да поясня няколко неща в тази връзка на малко по-достъпен и разбираем език:

✅Финансирането се осъществява чрез ЕВРОПЕЙСКИ финансов механизъм, а НЕ ОТ ТЪРГОВСКА БАНКА. Паричните средства винаги се движат по банков път и затова се ползва търговска банка, но одобрението на проекта се извършва от Фонд ФЛАГ, по който се финансират всички европейски проекти.

✅ Финансирането е ЦЕЛЕВО, което означава, че може да бъде използвано САМО и единствено за целите на този проект, а не за каквото си реши кметът на общината.

✅ПОЕМАНЕТО НА ДЪЛГ е съвсем различен финансов инструмент от ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗАЕМ, именно затова и звучат по различен начин. Поемането на дълг означава, че Община Благоевград може да се справи сама със собствения си бюджет, и то при днешните условия с този проект, а не че ще залага или ипотекира някаква собственост. За пример искам да дам нашата държава, която само за тази година е предвидила в бюджета си поемане на дълг в размер на 7.3 милиарда лева. За съседната ни държава Гърция мисля, че е излишно да давам пример как живеят хората, въпреки големия дълг, който имат.

✅Такси и данъци на жители на община Благоевград НЯМА да бъдат променяни заради изпълнението на този проект! Няма никаква връзка между проекта и данъците!

✅Колкото повече се бавим с развитието на Благоевград, толкова повече ще изоставаме от другите. Живеем в толкова динамични времена, в които животът поскъпва с всеки изминал ден. Времето е ценен капитал! Неслучайно Общини като Бургас, Варна, Пловдив, Русе и други са кандидатствали като бенефициенти по същия финансов механизъм.

✅Общината няма за цел да създава работни места, но Общината има за цел да създава добри условия за живот на жителите и гостите на Благоевград. И тези условия ще довеждат до това, че все повече хора, както и инвеститори да се насочват за туризъм или местоживеене в Благоевград.

✅За пръв път в открития басейн ще потече минерална вода, която е едно от големите богатства на нашия град, но много малко хора знаят за нея. Ние имаме това богатство реално и то не фигурира само в герба на Благоевград. Досещате ли се за населено място, което да има минерална вода и да не е изградило басейн?! Без значение дали е град или село, всяка общност се възползва от това, а Благоевград е областен град и притежава инфраструктура точно за такова съоръжение.

✅Ще се изгради модерен паркинг за превозните средства.

✅ Ще се реновират по най-модерен и ЕКОЛОГИЧЕН начин прилежащите площи към басейна, които всъщност представляват познатия Ви парк „Бачиново“. НЯМА да има урбанизация и бетон, каквито лъжи се тиражират, а ще е точно обратното - замяна на асфалта с щадящи природата материали, изграждане на екопътеки и велотрасета, пешеходни мостове над реката, осветление, поливни системи, допълваща растителност и много други неща, за които гражданите сами дадоха идеи.

✅Проектът ще се реализира изцяло върху земи, които са общинска собственост и по действащи подробно устройствени планове към момента. Няма да се извършва изменение на ОУП!

✅И всичко това ще бъде ОБЩИНСКА собственост, а не частна, не на някой приятел на кмета, например. По този начин ще гарантирам, че тези блага ще бъдат за ВСИЧКИ, независимо от това кой е кметът на общината.

✅Още, когато тази тема влезе и заинтригува за първи път благоевградската общественост, аз се вслушах в гласовете на хората, разбрах техните страхове, поради което и оттеглих предложението си в частта, касаеща закрития басейн, макар да съм убеден в успеха и на тази част от проекта. Няма как да оттегля обаче възможността да изградим басейн за децата на Благоевград и да направим още по-красив нашия парк „Бачиново“!

Важно е да подчертая, че след приемането на програмите за бъдещото европейско финансиране и при евентуално наличие на безвъзмездно финансиране на проекта или части от него по някоя от тях, то получените сега средства могат да се ползват като мостово финансиране, именно защото са по европейски финансов механизъм ФЛАГ. Или по-простичко казано, ако се появи безвъзмездно финансиране по някоя от програмите, то получените сега средства ще бъдат безвъзмездни.

По тези причини и с тези мотиви, внесох в Общински съвет предложението за изграждане на открития плувен басейн с довеждане на минерална вода, изграждане на паркинг и изграждане на голяма паркова зона около басейна. Стойността на проекта е в максимален размер не НА, а ДО 17 348 339 лева и паричните суми могат да бъдат усвоявани едва след провеждане на законовите процедури и доказаното изпълнение на дейностите.

Този проект е един от ключовите за развитието на Благоевград и аз се надявам той да не бъде спиран с празно говорене и фалшива загриженост за бъдещето, след като именно такива проекти отварят бъдещето на нашата община. Енергията на общинските съветници, както и на гражданското общество трябва да бъде насочена не в посоката ДАЛИ да се случи, а КАК ще се случи. Това е истинският контрол върху кмета и така трябва да бъде!

И за финал искам да кажа, че това не е проектът на кмета, а е проект на Благоевград, независимо кой е кметът! Аз нямам самоцел и моята философия е, че няма нещо на всяка цена, така че каквото реши Общински съвет, това да бъде!

Благоевград е нашият общ дом и той ще бъде такъв, какъвто си го направим ние самите!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK