Наши прокурори работят с чуждестранни, разследват финансови измамници

Снимка: Infomreja.bg

Търговията с бинарни опции се явява примамлива за хора

Прокурори от Специализираната прокуратура и следователи от отдел „Следствен“ към СП участваха в международен екип за разследване на организирана престъпна група, извършваща финансови измами с бинарни опции.

Търговията с бинарни опции се явява примамлива за хора, които искат да оперират с финансови инструменти, тъй като независимо от движението на основния актив нагоре или надолу, за кратко време могат да постигнат максимални печалби.

Участниците в международната престъпна група са се възползвали от желанието на пострадалите за бърза и лесна печалба. Те използвали различни компании за софтуерно разработване и техническа поддръжка, които да създадат и поддържат интернет сайт за търговия с бинарни опции. След първата си „инвестиция“ жертвите на измама били насърчавани да влагат допълнителни средства в посочен от групата инвестиционен фонд.

В деня на действията по разследването на територията на 5 държави - Германия, Украйна, Кипър, Нидерландия и България, са извършени десетки претърсвания и изземвания.

Събраните доказателства сочат, че международната престъпна група е действала в периода от май 2019 г. до септември 2020 г., като е успяла да привлече чрез социалните мрежи и онлайн реклами инвеститори, предимно от Федерална Република Германия. На пострадалите са били представяни заблуждаващи онлайн диаграми за нарастващи печалби, като за целта били създадени кол центрове в България, Кипър и Украйна с немскоговорящи оператори.

Исканията на инвеститорите да им бъдат изплатени печалбите били отлагани по различни причини и винаги с извинения. В действителност средства не са били изплатени на нито един от инвеститорите. Всички те били прехвърляни на групата чрез създадени за целта компании.

Търговията с бинарни опции се явява примамлива за хора са били измамени с поне 15 милиона евро.

Съвместните действия по разследването бяха проведени под координацията на европейската Агенция за правно сътрудничество "Евроджъст".

Прокуратурата в град Гьотинген, Германия, изпрати писмо, с което изказва благодарност за отлично свършената работа от страна на прокурорите от Специализираната прокуратура и следователите от отдел „Следствен“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK