Важно лекарство за диабетици изчезва заради желаещи да отслабват

Снимка: Infomreja.bg

От МЗ заявиха, че проверки показват, че има наличност на медикамента в складовете

Лекари и пациенти с много сигнали към NOVA - важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа. Защо - заради повишен интерес от хора, които желаят да отслабнат. Властите твърдят, че количества има. Аптеки и пациенти, обаче, казват, че от месеци има сериозен недостиг на препарата.

Стефан е на 48 години. Преди шест години той е диагностициран с диабет тип 2. За да контролира заболяването, наблюдаващият му лекар изписва нов медикамент.

“Другата терапия, която прилагам вече шест години, не дава добри резултати. Това е първият препарат, от който се повлиявам много добре. И се чувствам добре”, разказва Стефан Александров, диабетик.

За Стефан, обаче, се оказва невъзможно да намери въпросния препарат в аптеките. “Нямаше абсолютно никъде. Прерових всички аптеки, вериги, обикалях, търсих.”

“На хората със сериозни заболявания като диабет тип 2 това е крайно важно лекарство и ние не можем да откликнем на търсенето”, посочва Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

Оказва се, че освен за лечение на диабет, медикаментът се употребява и от хора, които искат да отслабнат. Това води до повишен интерес, а оттам и до остър недостиг.

“На същата фирма има друго лекарство... То е направено специално за тази цел. И то е дефицитно. Но хората предпочитат „Оземпик” заради това, че се слага един път седмично, а не всеки ден. Формира се някаква разлика в цената. Проблемът не е в това, че го използват за отслабване. Проблемът е, че не достига”, твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

А експерти предупреждават - отслабването не е част от характеристиката на препарата. “Липсват достатъчно данни, че точно този конкретен препарат е достатъчно ефективен за лечение на затлъстяването в сравнение със захарния диабет”, заяви д-р Явор Асьов, ендокринолог, УМБАЛ “Александровска”.

От Министерството на здравеопазването заявиха за NOVA, че проверки показват, че има наличност на въпросния медикамент в складовете на представителя и на търговците на едро. Остава въпросът, обаче, защо препаратът не се намира в аптечната мрежа. “Крайно недостатъчно. Ние, например, от време на време, получаваме по една опаковка в аптека. И то, примерно, един път в седмицата, един път на десет дни. Разбира се, търсенето е многократно по-голямо”, твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

Лекарите уверяват, че пред пациентите има и алтернатива, ако тя е нужна.

„Проблемът действително е сериозен. Той не е нерешим. В рамките на всеки един индивидуален случай, в рамките на преглед лекар-пациент, той може да бъде решен”, казва д-р Асьов.

А пациентите, които страдат от диабет и се нуждаят от медикамента, апелират: “Диабетът е болест. Диабет тип 2 е лечима болест. Дайте ни шанс да се излекуваме”.

 

КОМЕНТАРИ

Краси15:43 - 07.08.2022
Колко много сте написали и не се разбра кой е този препарат.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK