Село Прибой под вода – наводнени са 25 къщи, евакуираха 117 жители

Снимки: Община Радомир

Река Струма първоначално е наводнила земеделските земи, а след което и близките къщи

Направен е обход вследствие на наводненията в община Радомир, като мога да кажа, че основните поражения са по селата. В Прибой, Негованци и Извор ситуацията е най-сериозна, обяви пред ИНФОМРЕЖА кметът Пламен Алексиев.

„В Прибой наводненията идват от река Струма, тъй като населеното място е изцяло заобиколено от реката. То е изцяло наводнено, тъй като там още преди две години имахме скъсана дига. От наводненията през месец януари все още нищо не е направено.

Хората са недоволни, но това е работа на Министерство на земеделието и Напоителни системи. Ние сме писали многократно, но без резултат“, категоричен беше Алексиев.  

За дигата вече има готов проект, но възстановяването й може да стане само със специална техника, и то през летните месеци. Сега цялото село е под вода, тъй като дигата пропуска.

Реката първоначално е наводнила земеделските земи, а след което и близките къщи. Броят им обаче не е малък, не скрива Алексиев. Потърпевшите са 25 къщи, в които живеят 117 души.

„Ние няма как да им помогнем на тези хора. Евакуирахме ги още в неделния ден. Сега едва 10 от тях живеят в селото, другите са в Перник или София при близки и роднини. Пътя е достъпен и вече възстановен“, уточни Пламен Алексиев.

По негови думи Общината няма как да помогне на пострадалите и посочи, че за село Негованци има проект, който е още от преди четири години. „В Негованци ситуацията е сложна, защото реката влиза в селото и тя е много водосборна зона.

Проекта, който го имаме ние като Община, сме го внесли през Областната управа в Комисията по бедствия и аварии и е само в частта по почистване дерето на реката в урбанизираната територия на населеното място.

Трябва да изведем реката от границите на селото, но по принцип не ни позволява нормативната база, ние можем да работим само в границите на населеното място – нямам право да слагам тръби в земеделски земи, например. Там трябва да работят Напоителни системи и държавата“, обяви още пред наш екип кметът, който се надява ситуацията в най-критичните точки в Радомирско да бъде овладяна напълно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK