Национална програма да изследва населението за наличие на Т-клетъчен имунитет искат пациенти

Източник: ЕРА/БГНЕС

Те са се консултирали с имунолози и други експерти за защита на общественото здраве

Спешно създаване на Национална програма за изследване на населението за наличие на Т-клетъчен имунитет, който е най-добрият показател за момента за дълготрайна имунна памет искат от Пациентски организации "Заедно с теб". Апелът им е изпратен до медиите.

Според тях това ще гарантира защита от заразяване от дълготраен характер. Второто им предложение е закупуването от държавата на големи количества бързи антигенни тестове, които да се използват за напълно безплатен, редовен и реален контрол на нивото на заболеваемост сред населението и евентуалните последствия, които може да настъпят.

За своите настоявания те са се консултирали с имунолози и други експерти за защита на общественото здраве. Целта им е да намалее натиска върху здравната система

"Подкрепяме експертите, според които Зеленият сертификат е безполезен. Всички сериозни научни изследвания показаха, че ваксинираните разпространяват вирусния товар напълно съизмеримо с неваксинираните, което автоматично изключва т. нар. обществена сигурност и опазване на обществото", пишат от Пациентски организации като се позовават на проф. Андрей Чорбанов.

Те са категорично против "всякакви недемократични и унизителни методи за натиск върху хората, за да бъдат ваксинирани"

Мнението им е, че се дискриминират пациентите, които по медицински причини отлагат доброволната ваксинация срещу коронавируса. Позовават се на Наредба 15, чл. 20, според която дори задължителните ваксини могат да бъдат отлагани при медицински противопоказания.

"Изразяваме категорично несъгласие да се дава Зелен сертификат на ваксинирани с една доза. Това е недопустимо от гледна точка на науката, при положение, че в характеристиките на ваксините е указано, че защита се получава след двете дози (за двудозовите)", пишат в становището си пациентите.

Решението на министъра  първо противоречи на медицинската наука и второ създава усещането за някакво "странно" желание според наши пациенти да се пласират на всяка цена ваксини с изтекъл и служебно удължен срок на годност. Това допълнително вреди на доверието във ваксинационния процес.

Позовават се и на решението от петък на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с препоръки за преразглеждане на заповедта за Зелените сертификати. КЗД посочва, че изискването за зелен сертификат, както е формулирано в заповедта, ограничава достъпа на гражданите до "услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон", цитират в позицията си пациентите.

Въведените зелени сертификати дадоха на имунизираните дискриминиращи предимства пред неваксинираните, заобикалящи всякакви конституционни норми и харти за правата на човека. Както и измамно чувство за безопасност, категорични са те.

Струпването на хора заради заповедта в момент, когато имам голям брой заразени пред пунктове за тестване и ваксинация, обикалянето по центрове, болници и РЗИ на граждани в търсене на документи за сертификат, носи голям риск от увеличаване на заболяваемостта, цитират мнението на д-р Георги Минков, председател на Софийските общопрактикуващи лекари.

"Стигна се до безпрецедентната забрана за упражняване на работа - нещо, залегнато като абсолютно право във всяка конституция", категорични са пациентите.

Според тях въвеждането на зелен сертификат при едва 20% ваксинирани хора в страната обрича редица бизнеси на гарантиран фалит.

Въвеждането на зелени сертификати носи риск за повишаване на заболяваемостта, а и показва само отчитане на някаква дейност от Министерство на здравеопазване, която не само не помага, но и вреди, категорични са пациентите.

Те призовават гражданите да спазват дистанция, лична хигиена и да бъдат отговорни при симптоми и благодарят на редовите лекари, фелдшерите, сестри и други медици за професионализма и отговорността. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK