Професор Илко Гетов: Ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките

Снимка: Infomreja.bg

Според него хората, които не са получили странични ефекти след първата доза от ваксината, трябва да си поставят и втората

„Най-голямото преимущество на ваксините е, че те водят до по-леко изкарване на заболяването, ако се разболеем и почти нулева необходимост от хоспитализация.  Пример за това е Израел. Ваксината обаче не пази на 100 %. Няма нещо, което може да ви гарантира, че няма да се разболеете никога. Затова дори ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките, защото вирусът продължава да се разпространява". Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в студиото на „Неделята на NOVA”.

„ЕМА заключи, че е налице вероятна връзка между ваксината на AstraZeneca и появата на тромбози. Поради което тази седмица е одобрена промяна в продуктовата информация на ваксината. Тя ще бъде налична на езиците на държавите членки в сряда", обясни специалистът.

По думите му генералната теория е, че механизмът на вируса и пораженията от него по някакъв начин се екстраполират върху механизма на действие на самата ваксина. „Самите симптоми, които се появяват след имунизация – главоболие, повишена температура и тн., са присъщи и за заразените с COVID-19", поясни проф. Гетов.

По думите му, хората, които са си поставили първа доза от векторна ваксина и не са получили странични ефекти, трябва да си поставят и втора. "Рискът да се появи проблем след това е почти нулев", увери професорът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK