Христо Иванов: Предлагаме предизборна коалиция

Снимка: ДБ

Съпредседателят на ДБ посочи, че е готов да седне на масата за разговори веднага

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов се обяви за създаване на голяма предизборна коалиция като поредната формула на здравия разум. Според него трябва да се търси обединение на всички сили, които са запазили духа на протеста срещу управлението на ГЕРБ от 2020 г.

Според него коалицията трябва да включва не само “Демократична България” и „Продължаваме промяната”, но и други формации, за да се предложи нещо ново и мотивиращо за избирателите на четвъртите избори за последната година.

„Трябва да се отнесем сериозно към предложението на “Ние идваме”. Има граждански организации като БОЕЦ и инициативата „Правосъдие за всеки”. Трябва да потърсим всички онези наистина знакови лица и граждански брандове”, каза той пред Нова телевизия.

По думите му, изначално трябвало да покаже амбиция за голямо мнозинство на базата на диалог. „Голямо мнозинство се прави от хора, политици, които могат да покажат отговорност, да оставят партийния егоизъм пред вратата и да могат да си говорят. Нещо, което досега не можахме да направим”, каза Иванов.

“На прага на четвъртите избори трябва да покажем едно нещо - че сме способни да бъдем нещо голямо, че можем да водим диалог и да споделяме вземане на решения. Трябва изначално да покажем амбиция за голямо мнозинство, за де изчезне въпросът от кампаниято кой ще бъде първи”, добави той.

Според него такава формула ще бъде привлекателна за изморените избиратели и ще ги мотивира да излязат да гласуват. Христо Иванов смята, че в противен случай някак да бъдат убедени хората, че този път има смисъл да гласуват и че им се дава реална алтернатива.

“Иначе ще се затваряме в партийния егоизъм, ще четем едни данни, които ще ни показват какво са мислили хората преди 2 седмици, а не какво ще мислят след 2 месеца, и ще дадем същия избор. И ще имаме поредната ниска избирателна активност”, каза той.

Съпредседателят на “Демократична България” посочи, че е готов да седне на масата за разговори веднага, но не иска да пришпорва разговорите, за да се даде време на всички да помислят върху идеята. „Ще подходим малко по-бавно. Ще настояваме за няколко кръга разговори, за да може да се чуе и общественото мнение”, коментира той.

Христо Иванов отново изрази притеснения, че политиците не показват признаци на здравословен страх пред задаващите се кризи в следващите месеци.

“Дали сбъркахме да бъдем глас на здравия разум, да покажем грижа и отговорност за страната? Често пъти срещу собствените си интереси. Много по-лесно е да си радикален и да тропнеш по масата, да наречеш някого с разни епитети. Но мислим ли ние какво следва за страната?”, попита той в контекста на провалените преговори за съставяне на правителство.

„Това, което се задава, е най-тежката комбинация от кризи, която нашата генерация е виждала. Нека не го подценявам. Според мен трябваше да ни е обхванало едно здравословно ниво на страх. Ако това беше се случило, можеше да намерим работещи формули. Изискваше се отговорност малко да надскочиш себе си и да покажем, че здравият разум и България са повече от теб самия”, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK