Алибегов: Локдаун за 3-4 седмици ще пребори COVID-19, не затварянето на заведения

Снимка: Българската асоциация на заведенията

Вчера мащабен протест на недоволни от последните COVID-ограничения блокира за часове центъра на София

Разпространението на COVID-19 може да ограничи с локдаун за 3-4 седмици, затварянето на заведения няма да реши проблема. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Ние не виждаме ефективна борба с Ковид-19. Затваряме само определени бизнеси, някои частично. Един локдаун за 3-4 седмици ще пребори Ковид-19." - коментира Алибегов в предаването "Денят ON AIR".

Вчера мащабен протест на недоволни от последните COVID-ограничения блокира за часове центъра на София. Протестиращите изгониха депутатите Тошко Йорданов и Мая Манолова, които излязоха пред сградата на Народното събрание.

"Смятаме, че на политиците не им беше мястото при нас. Изведнъж се отвори вратата на Народното събрание и вместо да си вършат работата, те дойдоха да говорят с медиите. Политиците не се почувстваха неудобно от освиркванията на протестиращите, нито от клаксоните на колите." - посочи председателят на Българската асоциация на заведенията.

Според него политиците не са разбрали исканията на хотелиерите и ресторантьорите.

"В последните 10 дни слушаме как има пари и мерките не са спирани, а исканията ни са други. Ние сме единствената страна, която въведе здравни мерки, без икономически преди това. Ние от 3 месеца пишем на министър Петков и искаме да седнем с работодателските организации да изготвим адекватни мерки. Бюджетът е едно, но парите да стигнат до бизнеса по най-бързия начин, е друго." - уточни Алибегов.

Той подчерта, че в момент, когато държавата ограничава бизнеси да работят с 30-50% капацитет, те трябва да плащат 100% разходи.

"Вие, когато останете без работа, банката не спира да си иска парите, нито наемодателят неговите. Това, което ни трябва, е да се седнем с министрите на икономиката и финансите и да обсъдим мерки, които при ограничение на бизнеса на 30% да не доведат до фалити. Някой трябва да поеме разликата." - посочи Алибегов.

Той е категоричен, че протестите няма да спрат. Утре ще има мащабни протести в Монтана и Кърджали. Гражданското неподчинение ще продължи и част от нощните заведения ще продължат да работят.

"Нека ни проверяват, да ни санкционират. Аз няма как да кажа на персонала си, че трябва да остане на улицата. Бизнесът е опрян в стената, какво ще ни вземат още?! Много хора от сектора вече напуснаха и се ориентираха към търговията." - добави Алибегов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK