Сроковете на зеления сертификат у нас остават същите

Снимка: Infomreja.bg

Що се отнася до европейските - документите на хората с бустерна доза остават безсрочни

„Не се предвижда промяна на сроковете на валидност на „зелените сертификати“, които гражданите ползват на територията на страната.“ Това съобщи на брифинг пред медии главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Изискването, което влиза в сила от 1 февруари и е записано в европейския регламент касае пътуването в Европейския съюз с цифров COVID сертификат за ваксинация. От 1 февруари сертификатите за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни, а тези с поставена бустерна доза са безсрочни. Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. У нас правилата няма да бъдат променяни, посочи доц. Кунчев.

Министерството на здравеопазването припомня:

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат, които можете да ползвате при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание европейски регламенти):

·         За ваксинация срещу COVID-19;

·         За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;

·         За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

ü  Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация: При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в ЕС 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС.

***На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат“, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

ü  Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.

*** У нас, като „зелен сертификат“ същият документ можете да ползвате в продължение на една година. Само на територията на България за „зелен сертификат“ със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

ü  Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване: Изследването може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 ч. за бърз антигенен тест и 72 ч. – за PCR.

***Този документ може да се използва и на територията на България като „зелен сертификат“ при същите срокове на валидност.

***За „зелен сертификат“ у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

Всички варианти на Европейски цифров COVID сертификат/ на „зелен сертификат“ могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber  на Единния информационен портал за COVID-19 www.coronavirus.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK