Пореден многохиляден протест в Израел срещу съдебната реформа на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според тях тя е заплаха за демокрацията

В Израел за девета поредна събота хиляди излязоха на протест по улиците на Тел Авив срещу плана на правителството за промяна на съдебното законодателство. Според тях, той е заплаха за демокрацията.

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на израелските градове за девета поредна седмица в събота, за да се противопоставят на правителствения план за преразглеждане на съдебната система на страната, предаде Ройтерс.

Демонстрациите в събота вечерта в Тел Авив и на други места започнаха мирно. Въпреки това кадри, разпространени от полицията по-късно, показват как протестиращи разбиват бариери в Тел Авив и запалват пожари, докато блокират пътища. Полицията пък обливаше с водни струи протестиращите.

Шествията привличат огромни тълпи всяка седмица от началото на януари, когато правителството на премиера Бенямин Нетаняху се прицели във Върховния съд.

Протестиращите се противопоставят на законодателството, което Нетаняху и неговите десни и религиозни съюзници се надяват да приемат, което би ограничило правомощията на Върховния съд да се произнася срещу законодателната и изпълнителната власт, като същевременно дава на законодателите решаващи правомощия при назначаването на съдии.

Интензивността на протестите се засили от сряда, когато израелската полиция стреляха със зашеметяващи гранати и имаше сбивания в Тел Авив по време на националния "Ден на размирици". /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK