Спецпрокуратурата: Няма нахлуване в президентството, Президентството: Има!

Според Маджарова искането за отстраняване на главният прокурор Иван Гешев е политическо

Образувано е досъдебно производство по казуса "Барселонагейт". Не е имало нахлуване в президентството миналото лято. Това съобщи на брифинг днес ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, съобщава БГНЕС.

За казуса „Барселонагейт” Маджарова припомни, че имало предварителна проверка по случая, която прераснала в образуване досъдебно производство. Това се случило миналата година. „По делото тече интензивно разследване. В момента е допусната финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства, тъй като делото е образувано за пране на пари – това е предмета на разследване по делото”, посочи тя. Бившият премиер Бойко Борисов е давал обяснения по казуса, когато е била още на етап предварителна проверка.

Маджарова заяви, че магистрати от спецпрокуратуарата не са нахлували в сградата на президентската институция. Има разрешение от съда, каза тя и добави: Магистрати от спецпрокуратуарата пристъпиха в президентството след покана и спазване на вътрешните правила.

Ръководителят на спецобвинението бе категорична, че стриктно се спазва закона по отношение на използването на СРС-та.

Категорично за незаконно и нерегламентирано подслушване не може да става и дума. При използването на специални разузнавателни средства прокурорите от Специализирана прокуратура стриктно спазват закона. Не са подслушвани политици. В момент, в който се установи, че текат способи по отношение на лице, което хипотетично е в кандидат-депутатска листа, но то е било обект на СРС, тъй като е имало данни, че се занимава с разпространение на наркотични вещества или за акцизни стоки, има процедура. Прилагането на СРС се прекратява и никому правата не са нарушени, заяви Маджарова.

Според Маджарова искането за отстраняване на главният прокурор Иван Гешев е политическо. „Искането на проф. Янаки Стоилов е законосъобразно, защото тази хипотеза и тази възможност е разписана в ЗСВ, т.е. като процедура – тази процедура е възможна. Доколко обаче тази процедура е обоснована, не мисля, че аз съм човека който следва да отговаря на този въпрос”, каза тя. Маджарова посочи, че нейната лична позиция е, че основания за отстраняване на главния прокурор с оглед на мотивите такива, каквито са изтъкнати, не са налице.

Маджарова заяви още, че прокуратурата е атакувана, защото работи.

След изявлението на Специализираната прокуратура, Прессекретариатът на държавния глава разпространи следната позиция:

Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция. Дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция.

Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата.

Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK