Лаборатория по превод и интердисциплинарни изследвания бе открита в ЮЗУ

Снимка: ЮЗУ

Лабораторията бе открита от ръководителя на катедра „Германистика и романистика“

Във Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ официално бе открита Лаборатория по превод и интердисциплинарни изследвания. В нея студентите и докторантите от факултета ще имат възможност да придобият умения за симултанен и консекутивен превод. 

Лабораторията бе открита от ръководителя на катедра „Германистика и романистика“ доц. д-р Дафина Костадинова. Тя подчерта, че лабораторията е създадена през 2021 г. в резултат на проект „Подходи и техники при симултанен и консекутивен превод на специализирани текстове от/на английски и български език и видовете грешки, допускани в процеса на превода“. Доц. Костадинова отбеляза, че към момента залата е оборудвана с кабинка за симултанен превод и предстои закупуването на нова техника, която ще бъде от полза, както за студентите и докторантите, така и за преподавателите от факултета. 

Присъстващите в залата имаха възможност да се запознаят с модерната техника и да участват в демонстрация на симултанен превод на реч на Барак Обама в часа по „Устен превод“, воден от гл. ас. д-р Иванка Сакарева, а в ролята на преводач бе Любомир Джонов от специалност „Английска филология“. 

Сред официалните гости на откриването бяха проф. д-р Иванка Станкова – заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет. Те поздравиха ръководителя на катедрата доц. д-р Дафина Костадинова и преподавателския състав за постигнатото до момента и им пожелаха още много успехи. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK