Проф. Христова: Няма потвърден случай на новопоявилия се остър хепатит при деца у нас

Снимка: БГНЕС

При съпоставяне на данните заключението е, че пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснена етиология

Не се е потвърдил първият случай в България на острия хепатит при деца, докладван вече от редица европейски държави. Това обяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, съобщава Нова тв.

„При съпоставяне на данните заключението е, че пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснена етиология, за която трябва да се съобщава. Действително случаят беше съмнителен”, подчерта още тя.

На 29 април в Инфекциозното отделение на болницата в Бургас е постъпило момче на 4 г. и 8 м. с болки в корема от десетина дни. На практика то е в добро здравословно състояние, обясни проф. Христова. 

Преди няколко месеца детето е прекарало лека инфекция - вероятно респираторна, става ясно от направените изследвания, посочи директорът на НЦЗПБ. Центърът очаква нови проби от цялата страна и е готов за етиологично уточняване на бъдещи такива случаи.

Припомняме, че в неделя по NOVA здравният министър проф. Асена Сербезова съобщи за първия случай - при дете от Бургас. Тогава обаче от НЦЗПБ обясниха, че се очакват резултатите от пробите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK